• Deň učiteľov u nás doma 👩‍🏫🧑‍🏫

            5. 4. 2024

            V domácich podmienkach ( v zasadačke pedagogickej rady a vedľajšej triede ) sme si tentoraz pripomenuli odkaz Jana Amosa Komenského, ktorý aj po viac ako 430 tich rokoch je rovnako živý. Má presah cez celé generácie, najmä svojim humanistickým obsahom.

            Na úvod programu nám ukázali svoje umenie a talent žiaci Súkromného hudobného a dramatického konzervatória v Rimavskej Sobote. Pokrok tejto školy , jej skvelý potenciál je zrejmý. Riaditeľ SOŠOS PaedDr. Jaroslav Bagačka zvýraznil Komenského odkaz a tiež odovzdal odmenu a poďakovanie trom kolegom.

            Mgr. Anna Galambová, ktorá v tomto školskom roku končí pôsobenie na našej škole, patrí medzi výrazné osobnosti stredného odborného školstva. Ako pôvodne učiteľka všeobecno- vzdelávacích predmetov sa rekvalifikovala na odborné predmety beauty ( kaderník, kozmetik ). Má výrazne estetické cítenie a vnímanie , obetavosť pre školu a rodinu, kolegiálnosť.

            PaedDr. Július Sojka je skúsený a kvalitný pedagóg, ktorý bol známy najmä svojím pôsobením na ZŠ Dobšinského, kde istý čas pôsobil aj ako riaditeľ. Je prívržencom pedagogiky Rogersa ,Zelinu a Nováka. Je to pedagóg s charizmou a úctou u žiakov.

            Mgr. Anna Pintová je mimoriadne aktívna v ekologických aktivitách a projektoch, ako koordinátorka prevencie závislostí a tiež koordinátorka vyšegrádskeho fondu. Je empatická, ohľaduplná, výborná triedna profesorka.

            Niet najmenších pochybností, že výber pedagógov, ktorým sa pedagogická rada poďakovala, bol správny. PaedDr. Sojka a Mgr. Pintová boli v tomto roku ocenení aj primátorom mesta JUDr. Jozefom Šimkom. Podujatie ku dňu učiteľov pokračovalo spontánnym posedením, na ktoré pripraviliobčerstvenie žiačky z hotelovej akadémie s Ing. Kerekešovou . Najaktívnejšia bola Simona Šusteková.

            Deň učiteľov tento rok nebol možno prehnane honosný, ale dôstojný a mimoriadne úspešný.

          • WinePlanet Trophée 2024,  Majstrovstvá somelierov Slovenska – kategória junior

            20. 3. 2024

            V dňoch 18. – 19. marca 2024 vo vinárstve Karpatská perla Šenkvice sa uskutočnila juniorská somelierska súťaž WinePlanet Trophée 2023 – Majstrovstvá somelierov Slovenska v kategórii junior. Do tejto prestížnej súťaže sa prihlásili študenti zo stredných škôl z celého Slovenska, ktoré sa zameriavajú na vzdelávanie študentov v oblasti gastronómie a vinárstva.

            Súťažiacich prvý deň čakal odborný test zameraný na vinohradníctvo a vinárstvo Slovenskej republiky, alkoholické a nealkoholické nápoje. Druhý deň semifinálovej časti súťaže začal senzorickým hodnotením vybraných vzoriek vín a pokračoval servisom bieleho tichého vína.

            Finálová časť pozostávala zo štyroch disciplín. V úvode bol servis červeného vína pre štyri osoby v časovom limite7 minút. V druhej disciplíne mali súťažiaci určiť druh vína na základe senzorických vlastností. Finálovou disciplínou bolo aj snúbenie vína k slávnostnému menu a kvíz z údajov na etikete vína.

            Na súťaži SOŠ obchodu a služieb reprezentovali žiaci II.H triedy odboru Hotelová akadémia:

            Denisa Rošková a Florián Gáka.

            Súťaž organizovaná Asociáciou somelierov SR bola veľmi dobre zorganizovaná a umožnila študentom hlbšie sa ponoriť do profesie someliera.  Sme radi, že súťaž študentov oslovila a chcú ďalej pokračovať vo svojom profesijnom raste.

          • Návšteva v mestskej galérií

            20. 3. 2024

            Dňa 14.marca 2024 ďalšia skupina žiakov  zavítala na výstavu do galérie. Boli to druháci (2.P) - čašníci, kuchári a kaderníčky, ktorí si pozreli výtvarné práce ukrajinských umelcov žijúcich v Rim.Sobote a Bans.Bystrici – Umenie v azyle.

            Pracovníčka MG postupne predstavila tvorbu každého umelca. Žiaci mali možnosť položiť nesmelé otázku aj jednému z nich – Oleg Yasenev, ktorý bol prizvaný. Práve na jeho maľbách spoznali známe „ nepoznané“ miesta ( Čierny orol, Kurinec, Teplý Vrch ) a živo debatovali – „Toto je presne tam ...“

            Viac ich zaujali figurálne diela, no po usmernení pracovníčkou MG našli logické súvislosti a pochopenie aj s abstraktnými prácami, ktoré ako dorozumievací prostriedok zvolili farbu, líniu, detail.

            Žiaci sa počas 40 minútovej návštevy, ktorá ubehla neuveriteľne rýchlo, nestačili ani nudiť. Niektoré obrazy si aj fotili na pamiatku. 

          • ❤️Valentínsky týždeň💕

            9. 2. 2024

            Oslávte sviatok lásky v školskom bare so Saškou a Filipom. Počas celého týždňa Vám pripravia Nápoj lásky i obľúbené kávové špeciality Affogato a Pomarančové tonic espresso. Romantickú atmosféru podčiarknu sladké koláčiky. V utorok to budú Erikine linecké srdiečka, v stredu Simine punčové rezy a vo štvrtok Filip pripraví valentínske slimáky.

            Prajeme Vám krásny valentínsky týždeň a veľa lásky nielen počas neho.

          • Baristický kurz

            16. 1. 2024

            Posledný týždeň v roku 2023 sa v našej škole niesol v znamení kávy.  14 žiakov školy sa v priestoroch školského baru zúčastnilo základného baristického kurzu pod vedením Mareka zo ŠKOLY BARISTU. Prvý deň kurzu sme získali teoretické poznatky z oblasti kávy. Naučili sme sa o rôznych druhoch kávy, technikách praženia, mletia a prípravy kávy, ako aj o umení latte art a správnom servírovaní. Nasledujúce dva dni sme nadobúdali praktické zručnosti pri príprave rôznych druhov káv, pri speňovaní mlieka, kreslenia srdiečok. Naučili sme sa udržiavať celkovú hygienu pracoviska, ale aj čistiť a udržiavať kávovar. Výsledkom školenia boli zručnosti potrebné pre prácu v gastronomických prevádzkach. Po úspešnom absolvovaní písomného testu a praktickej časti sme získali certifikát JUNIOR BARISTA“.

            Sofi II.H, JK

          • Tomášové trdelníky

            15. 1. 2024

            Zajtra 16.1.2024 ( utorok ) od 10:00 sa môžete tešiť na Tomášové trdelníky - s čokoládovou a škoricovou príchuťou.

            Trdelník je sladké pečivo v tvare podobnom veľkej dutej kremroli , avšak bez krémovej náplne. Vyrába sa z kysnutého cesta , ktoré sa rozvaľkané v pruhoch navíja na bukový valec (dnes tiež kovový) s priemerom 8 až 10 cm, zvaný trdlo. Trdelník pochádza zrejme zo Sedmohradska, teda historického regiónu na území dnešného Rumunska .

          • Študentský Ples + súťaž o lístky

            15. 1. 2024

            Po roku sa nám opäť blíži Študentský ples

            Kedy? 16.02.2024

            Kde? Reštaurácia Mladosť

            Vstupné? 15 eur

            V cene je zahrnutá večera: hlavný chod, nealko, káva a polnočná kapustnica.

            Hrať do tanca nám bude Dj.

            Máme pre vás pripravené hry a dobrú zábavu.

            Počet lístkov je obmedzený, tak neváhajte a príďte si ich zabezpečiť, možnosť zakúpiť lístky máte u Mgr. Petikovej ( kabinet č. 89, druhé poschodie ), alebo Mgr. Slobodovej ( kabinet 3. poschodie)

            Srdečne Vás pozývame a pripomíname úžasnú atmosféru z minulého roku.

             

            Pozor SÚŤAŽ o 3 lístky na Študentský ples

            Pravidlá súťaže:

            1. Followuj (sleduj) náš instagramový profil

            2. Vyber si ľubovoľný príspevok z nášho profilu na instagrame, zdieľaj ho v príbehu a OZNAČ v ňom náš profil @sosos_rs

            3. Označ pod TÝMTO príspevkom na instagrame 2 svojich známych, ktorí by podľa teba mali sledovať náš profil

            Každý súťažiaci môže vyhrať iba 1 lístok, to znamená že šancu vyhrať majú 3 z vás.

            Možnosť súťaže trvá do 31.01.2024

            Žrebovanie prebehne 01.02.2024

            Ak si, si už lístok zakúpil, to vôbec nevadí ak vyhráš peniaze ti vrátime.

            @sosos_rs #sososrs

             

             

             

          • 🏀 Basketbalový turnaj 🏀

            15. 12. 2023

            Po florbale sme včera pokračovali v športovom tempe, konkrétne Vianočným basketbalovým turnajom, vo formáte 3v3 na jeden kôš, teda variantou nového olympijského športu na LOH. Turnaja sa zúčastnilo 6 družstiev v ktorých hralo 30 žiakov. Hralo sa systémom každý s každým, čo nám prinieslo až 15 zápasov.

            3.miesto - II.C

            2.miesto - III.H 

            1.miesto - III.H /Triple M/

            Najlepší strelec Maksym Kostiuk - 31 bodov

          • Vianočný florbalový turnaj

            14. 12. 2023

            13.12.2023 sme organizovali školský turnaj vo florbale, hralo sa systémom každý s každým celkovo sa turnaja zúčastnilo - 35 žiakov, ktorí vytvorili 5 tímov.

            Poradie turnaja

            3. miesto - II.C+II.P

            2. miesto - V.H

            1. miesto - III.H

            Najlepší brankár - N.Ivargová - II.A

            Najlepší strelec - M.Zvara - III.H /9 gólov/

            Turnaj mal od začiatku do konca perfektnú atmosféru, niesol sa v súťaživom duchu a aj k športu patriacimi emóciami, avšak po celý čas v duchu fair play a kamarátstiev medzi hráčmi. Videli sme niektoré veľmi vyrovnané a tesné zápasy, bolo to napínavé a o celkové víťazstvo sa bojovalo do samého záveru.

            Všetkým hráčom ĎAKUJEME za zapojenie.

          • Predvianočná návšteva našich žiakov v DDaDSS

            13. 12. 2023

            Aj tento rok prišli žiaci školského parlamentu svojou prítomnosťou spríjemniť čas seniorom do Domova dôchodcov a sociálnych služieb v Rimavskej Sobote.

            Pani majsterka Judita Melišíková so svojimi žiakmi napiekla linecké koláčiky (za čo jej veľmi pekne ďakujeme), žiaci priniesli pozdravy, sladkosti, či iné drobnosti. S touto bohatou nádielkou sme sa vybrali na stretnutie s našimi dôchodcami.

            Pani riaditeľka nás aj tento rok privítala veľmi vrúcne a poďakovala nám za návštevu. Dúfame, že takýchto milých stretnutí bude čo najviac.

             Našim dôchodcom želáme krásne, pokojné sviatky a veľa zdravíčka.

          • Súťaž v príprave zemiakového šalátu

            12. 12. 2023

            Na adventnom venci sa práve rozsvietila druhá sviečka, čo nám symbolizuje, že vianočný čas je naozaj predo dvermi. Naša škola tieto predvianočné chvíle využila na tretí ročník medzinárodnej súťaže v príprave zemiakového šalátu, ktorý je tradičným sviatočným jedlom na štedrovečernom stole skoro každej rodiny. V priestoroch reštaurácie Mladosť sa zišlo 5 súťažných družstiev, pričom jedno družstvo dorazilo z Maďarska. 

            Šaláty, ktoré pripravili žiaci, boli nielen zaujímavo a netradične zdobené, ale aj dochutené, a preto porotcovia mali ťažkú úlohu, rozhodnúť, ktorý z nich je ten najlepší. Použili sa netradičné kombinácie a dochucovadlá, nechýbali orechy, matcha čaj, zeler či mäso. Najoriginálnejší bol šalát z Maďarska, kde nás ohúrila chuť z Kazinbarciky, tretie miesto si vyslúžil šalát z Brezna, druhí sme skončili my, Stredná odborná škola obchodu a služieb z Rimavskej Soboty, pod vedením majsterky Judity Melišíkovej, víťazné miesto si odniesol neďaleký Lučenec, Stredná odborná škola hotelových služieb a dopravy. 

            Porotcami boli certifikovaní hodnotitelia SZKC pre národné gastronomické súťaže Richard Cisár a René Kotlas, ktorí na záver poznamenali „pre nás ste všetci súťažiaci víťazmi“, a to platí na sto percent.

            ŽP

             

          • Zručnosti z barmanského kurzu sme využili aj na medzinárodnej súťaži v Bratislave

            8. 12. 2023

            V nedávnom článku sme vás informovali o barmanskom kurze – základný level, ktorý uskutočnila naša škola pre žiakov z gastro odborov.

            A kde je možné ich uplatniť, rozvíjať, predviesť sa? Najúčinnejšie sa žiaci konfrontujú na súťažiach. V nadväznosti na barmanský kurz si pripomeňme zážitky z medzinárodnej súťaže v Bratislave z konca októbra 2023, kde nás reprezentovali žiačky hotelovej akadémie Tereza Miklovičová a Petra Melichová, obe z IV.H triedy.

            Naše dievčence v krojoch (čo bol dress-code v súťaži zvanej NÁVRAT K TRADÍCIÁM) upútali ako ďalších súťažiacich, tak žiakov v hľadisku, v neposlednom rade porotu.

            Ako to celé prebiehalo, a ako sa dievčatá umiestnili, už asi všetci viete. Teri získala 3.miesto, Peťa bez pódiového umiestnenia, ale potlesk zožala naisto najväčší, publikum jej veľmi prialo a ocenilo jej úctyhodný výkon. Obe ste šikule, sme na vás hrdí!

            Z Bratislavy si opäť prinášame skúsenosti, dobré pocity a rady, ako aj príjemné zážitky. Ďakujeme za možnosť opäť reprezentovať našu školu a dúfame, že sa pridajú aj novopečení barmani. Tešíme sa na nové nápady, receptúry, dekorácie... súťaží bude dosť, tak neváhajte.

          • Adventné pečenie - Mikulášske čapice

            7. 12. 2023

            Advent sa neodmysliteľne spája s pečením obľúbených dobrôt, ktoré svojou vôňou prehrejú celý dom, i keď za oknami prevláda nevľúdne počasie. Aj naša škola sa včera krásne rozvoňala, a to vďaka našim šikovným dievčatám z I.S, Erike a Alexandre.  Špeciálny koláčik – Mikulášske čapice, ktorý napiekli, bol lahodný ku káve, či len tak na pochutnanie.

            V adventnom pečení plánujeme pokračovať celý budúci týždeň.

            Tešíme sa na Vás v školskom bare.

          • Základný barmanský kurz je úspešne za nami

            7. 12. 2023

            V dňoch 27.11.2023 – 01.12.2023 sa v priestoroch našej prevádzky JUNIOR komplex, konkrétne v kaviarni, uskutočnil ďalší barmanský kurz. 31 žiakov gastro odborov sa cez získavanie teoretických znalostí, osvojovanie praktických zručností a výsledného finále vo forme skúšky (test z teoretickej časti a namiešanie náhodne vybraného miešaného nápoja) dopracovalo k certifikátu s titulom „barman – junior“. Ako najlepší z kurzu boli vyhodnotení dvaja žiaci: Andrea Bohóová (III.P) a Sebastián Varhelyi (II.P), ktorí získali okrem certifikátu aj zľavu na ďalší level barmanského kurzu.

            Touto formou sa chceme poďakovať nášmu dlhoročnému lektorovi Jánovi Majorošovi, ktorý spolu s kolegyňou Ľudkovu Števkovou zvládali tak početnú skupinu žiakov, ktorá bola vo výraznej presile.

            Zároveň patrí veľká vďaka kolegom z prevádzok za vynikajúcu koordináciu, aj ich pričinením kurz prebiehal hladko. Veľké ďakujem patrí kolegom – triednym učiteľom, ktorí spolupracovali a svojimi žiakmi posilnili prevádzky za žiakov zúčastnených na kurze.

            V neposlednom rade patrí veľké ĎAKUJEM aj našim čerstvým absolventom barmanského kurzu, ktorí po praktickej skúške neváhali vypomôcť v reštaurácii Mladosť v obsluhe, alebo za bufetovým pultom.

            Takto príkladne má vyzerať spolupráca všetkých, ktorí na našej SOŠOS pôsobia, či už z radov kolegov, ale aj z radov samotných žiakov, veď všetky snahy vedú k dobre fungujúcemu kolosu, ktorým naša „modrá škola“ je.

            Zatlieskajme si, opona spadla, kaviareň sa vyprázdnila, svetlá zhasli. Kľúče reálne, aj symbolicky odovzdané s myšlienkou, že čas rýchlo letí a opäť budeme organizovať ďalší kurz.

          • Súťaž o najkrajší adventný veniec

            4. 12. 2023

             

            Na našej škole sa uskutočnila súťaž v tvorbe adventných vencov, spolu sa jej zúčastnilo 31 žiakov z rôznych tried a odborov. Predviedli svoju nápaditosť, kreativitu a zručnosť pri tvorbe vianočnej dekorácie. Tento rok sme súťaž doplnili možnosťou hlasovať o najkrajší veniec, do ktorej sa zapojilo 152 hlasujúcich.🎄🎄🎄

            Ocenenie podľa odbornej poroty:

            🥇1. miesto: Irina TILININA

            🥈2. miesto: Nikoleta SZAJKÓOVÁ

            🥉3. miesto: Natália ŠIMONOVÁ

            🏅mimoriadne ocenenie: Vivien DANYIOVÁ

            Ocenenie divákov:

            🏅za nápaditosť a kreativitu: Nina IVARGOVÁ (17 hlasov)

            🏅Cena diváka: Denisa ROŠKOVÁ (14 hlasov) a Natália ŠIMONOVÁ (12 hlasov)

            Výhercom blahoželáme a ďakujeme všetkým za účasť.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje