• Ocenenie z rúk viceprimátora si prevzala Lenka Kántorová

            25. 6. 2024

            Záver školského roka 2023/2024 je tu! Opäť ubehlo desať mesiacov plnenia si školských povinností. Ešte predtým ako si žiaci vydýchnu a začnú si užívať leto, je potrebné vyhodnotiť a oceniť ich celoročnú prácu. Stalo sa pekným zvykom, že tých najlepších žiakov z jednotlivých rimavskosobotských škôl oceňujú nielen vedenia škôl, ale takisto aj mesto. Inak tomu nebolo ani tento rok. 24. júna 2024 sa v obradnej sále mestskej radnice zišlo 25 neobyčajných, výnimočných žiakov, ktorí sa môžu pýšiť výbornými študijnými výsledkami, úspechmi v predmetových olympiádach, v umeleckých, športových súťažiach na celoslovenskej i medzinárodnej úrovni alebo aktívnou činnosťou v žiackom, či študentskom parlamente. Dostať sa sem pre mnohých nebola určite jednoduchá cesta, mnohokrát bola vydláždená prácou nad rámec školských povinností.


            Ocenenie z rúk viceprimátora Ing. J. Tótha si za školský rok 2023/2024 prevzala Lenka Kántorová, žiačka 3. ročníka hotelovej akadémie. Práve tu jej učarovalo someliérstvo, z čoho by mal určite radosť starogrécky boh vína Dionýzos. V tejto náročnej disciplíne úspešne reprezentuje našu školu. V roku 2022 si na súťaži FOURFEST vybojovala 3. miesto. Najväčší úspech na tejto akcii však zaznamenala pred pár dňami, kedy sa jej podarilo zvíťaziť. Lenka je spoľahlivá, ochotná pomôcť, komunikatívna, tvorivá, aktívna členka Študentského parlamentu. Jej osobnosť i dušu vidieť a cítiť v komunitnom živote školy. Sme na ňu hrdí a prajeme jej, nech sa jej darí i naďalej dosahovať výborné študijné výsledky, a nech sa svojou ctižiadostivosťou raz dopracuje do sveta profesionálnych someliérov.

          • Výlet z Trutnova za sysľami

            11. 6. 2024

            Počas týždňa akcie Four fest k nám zavítala skupinka učiteľov a študentov z českého Trutnova, presnejšie zo SŠ hotelnictví, rěmesel a gastronomie.

            Aby sme im ukázali zaujímavé miesta nášho regiónu v utorok 4.6.2024 popoludní sme ich sprevádzali na výlet k muránskej planine ku atrakcii Sysľovisko. Českej návšteve robili spoločnosť aj študenti a zamestnanci našej školy a organizačne ju riadili dve sympatické pracovníčky BBS. Napriek daždivým prehánkam, bola nálada veselá, sysle povyliezali a pochutili si na krmive (semienkach), ktoré sme im ponúkali z ruky.

            Potom sme lesným chodníkom vystúpali na Obrovisko – atrakciu s veľkými drevenými sochami „bájnych postáv a zvierat“. Potešenie študentom urobili živé zvieratá v mini ZOO. Trochu sme ich nachovali a smelší ich aj pohladkali, poškrabkali. Spoločná fotografia na obrej lavičke zakončila výlet a vrátili sme sa do Rimavskej Soboty.

          • Máme za sebou úšpešný 15. ročník súťaže 4FEST.

            11. 6. 2024

            Ocenenia žiakov našej školy:

            Lenka Kántorová - 1. miesto (someliér)

            Natália Patrícia Šimonová - 1. miesto (obchodný pracovník)

            Rebeka Lakatošová - 2. miesto (obchodný pracovník)

            Simona Šusteková - 2. miesto (barista)

            Barbora Pechová a Alexandra Gubčová - 3. miesto a zlaté pásmo (čašník)

            Tomáš Rajtúk - strieborné pásmo (kuchár)

            Víťazom srdečne gratulujeme a samozrejme aj všetkým ostatným súťažiacam ďakujeme za účasť, poctivú prípravu a snahu. Držíme všetkým palce do ďalších súťaži

          • SPRIEVODNÁ AKCIA SÚŤAŽE FOURFEST ODŠTARTOVALA NA VÝBORNÚ.

            11. 6. 2024

            Už dnes 5.6 sme v ranných hodinách začali súťažou kotlíkového varenia, tentokrát šošovice, ktorej vôňa sa v átriu Čierneho Orla šírila až do obedu. Zúčastnilo sa jej 8 súťažných družstiev z 8 škôl v rámci krajín V4. Hlavnou ingredenciou každého tímu boli 3 kilogramy šošovice, ktorú sa už jednotlivé tímy rozhodli pripraviť svojim osobitným spôsobom. A kuchárskej kreativity teda nechýbalo, niektorí pridali do tradičnej polievky kapustu či rybu, iní zvolili aj klasickejšiu formu prípravy a stavili na kvalitné údeniny a zeleninu. Akciu by sme najlepšie vystihli slovami nášho p. riaditeľa J. Bagačku, ktoré uviedol pre portál rimava.sk: „Nejde tu len o samotné súťaženie, ale skôr o priateľskú konfrontáciu, spoluprácu a nadviazanie vzťahov. Tešíme sa, že to tak je. Zároveň sú tu certifikovaní hodnotitelia Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a tí garantujú objektívne vyhodnotenie. Na tomto podujatí ide skôr o spoločenský rozmer ako o súťaženie,“ .

            Odborná porota v zložení šéfkuchára Richarda Cisára, člena Výkonného výboru SZKC Ivana Vozára, kuchára Daniela Melicheríka a českej herečky a spisovateľky Markéty Hrubešovej, to dnes v určovaní poradia nemala vôbec jednoduché. Po hodnotení priebehu súťaže a ochutnávkach sa im ale nakoniec podarilo určiť nasledovné poradie:

            1. miesto - Střední odborné učilište Podêbrady

            2. miesto OSZC Surányi Endre Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Kazinbarcika

            3.miesto, ktoré bolo venované viacerým súťažiacím v tomto poradi:

            1. Stredná odborná škola technická a agropotravinárska Rimavská Sobota

            2. Stredná odborná škola obchodu a služieb Rimavská Sobota

            3. Střední škola obchodní, Kolín

            Súťaže sa zúčastnili aj stredné školy z Ozdu, Egru a Nový Sacz. Na záver môžeme len konštatovať slová odbornej poroty, že všetci zúčastnení sú našimi víťazmi, pretože rozhodovanie bolo veľmi tesné a všetky šošovice boli fantasticky pripravené a chutné. Dôkazom boli aj pozitívne ohlasy verejnosti, súťažiacich alebo ostatných členov škôl, ktorí si pri ochutnávke veľmi pochvaľovali pripravené pokrmy. Všetkým veľmi pekne ďakujeme za účasť a za ďalšie nové spoločné zážitky a spomienky v rámci spolupráce našich škôl.

            Zajtra ráno odštartuje hlavný deň súťaže v priestoroch Kultúrneho domu a Zlatého Býka v kategóriach kuchár, čašník, barman, barista, someliér, kaderník, kozmetik a obchodný pracovník. Tešíme sa na vás, príďťe sa pokochať prácou žiakov a zároveň podporiť ich umenie.

            Dnes Vás ešte srdečne pozývame na koncert Gipsy Čáve, ktorý sa uskutoční v Dome kultúry v Rimavskej Sobote o 18.00.

            MM

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje