• Dni čínskej kuchyne!

            6. 9. 2024

            Pozývame vás na jedinečné dni čínskej kuchyne!

            Od pondelka 9.9. do stredy 11.9. vás čaká špeciálna ponuka netradičných ázijských chutí, ktoré si zamilujete. Príďte ochutnať originálne jedlá a zažite výnimočnú atmosféru s vôňou ďalekého východu.

            Tešíme sa na vás!

          • Vysoká úroveň galérie v Čiernom Orlovi

            5. 9. 2024

            Vernisáž výstavy obrazov špičkového ukrajinského maliara prof. Olega Jaseneeva sa uskutočnila v jedálni Čierny orol. Maliar, ktorý má za sebou desiatky výstav po celej Európe spracoval modernými technikami históriu Rimavskej Soboty, nášho hrdého župného sídla. Tvorbe predchádzali hodiny odbornej diskusie s etnologičkou PhDr. Oľgou Bodorovou, bývalou dlhoročnou riaditeľkou Gemersko-malohontského múzea. Expozícia zachytáva kľúčové objekty mesta ( najmä župné domy ), výrazné osobnosti ( István Ferenczi ), ale tiež históriu objektu Čierny Orol, kde v minulosti prenocoval cisár František Jozef I. , zachytený je tiež rómsky primáš p. Domby a ďalšie historické osobnosti.

            Objekt Čierneho Orla bol navrhnutý architektom Ferenczom Miksom z Tuhára. Je to jedna z najvýznamnejších historických budov mesta s neuveriteľnou históriou.

            Predstavila ju PhDr. Oľga Bodorová, prof. Jaseneev a tiež riaditeľ Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Rimavskej Sobote PaedDr. Jaroslav Bagačka, ktorý podčiarkol význam a odkaz histórie pre mladých ľudí a ich výchovu k estetickému cíteniu a vnímaniu

            Výstavka, ktorá je stálou, určite spríjemní chvíle obedu a oddychu pre návštevníkov a prispeje k šíreniu historického povedomia našich občanov, tak ťažko zmietaných dlhodobou diskrimináciou regiónu.

          • Adaptačné dni pre prvákov

            4. 9. 2024

            V dňoch 03.09. a 04.09.2024 prebehli na našej škole Adaptačné dni pre prvákov, ktorí sa týchto aktivít zúčastnili aj so svojimi triednymi učiteľmi a to konkrétne:

            1.C Ondrej Molnár

            1.P Jozef Mag

            1.H Ľudmila Števková

            1.A Janka Spodniaková.

            Cieľom Adaptačných dní bolo, aby sa žiaci spoznali navzájom a začal sa tvoriť dobrý kolektív a zároveň, aby sa zoznámili s prostredím školy. Adaptačné dni sa teda konali v 2 blokoch.

            Prvý bol zoznamovací, kde sa žiaci viac spoznávali, rozprávali a spoločne za príslušné odbory tvorili plagáty, prvé výsledky ich tímovej spolupráce. Plagáty aj odprezentovali, kde vyjadrili svoje očakávania a predstavy o štúdiu na našej škole.

            Druhý blok bol zameraný na zoznámenie sa s prostredím školy, pričom prvákom pomáhali členovia študentského parlamentu. Počas aktivity žiaci navštívili všetky miestnosti, ktoré budú počas štúdia potrebovať a starší spolužiaci im poskytovali dôležité informácie k daným miestnostiam a plnili jednoduché úlohy. Na zorganizovaní adaptačných dní sa podieľali mentorka Alena Kubaliaková, koordinátorka študentského parlamentu Žaneta Petiková, vedúca knižnice Monika Slobodová, digitálny koordinátor Michal Maďar a členovia študentského parlamentu, ktorí prvákom odovzdali dôležité informácie a trávili s nimi prestávky a boli nápomocní pri realizácii Adaptačných dní.

            Prvákom ešte raz prajeme úspešné štúdium a nech sa im na našej škole páči.

          • Otvorenie nového školského roka 2024/2025: Vstup do obdobia rastu a zodpovednosti

            4. 9. 2024

            S nadšením a očakávaniami otvárame nový školský rok plný ambícií, ktorý prináša nové výzvy, príležitosti a možnosti osobného i akademického rozvoja.

            Žiakom prajeme úspešné a aktívne štúdium, plné zvedavosti a záujmu o všetko nové, čo škola ponúka. Tento rok sa zameriavame na zvýšenie vašej zodpovednosti a očakávaní, najmä v oblasti praktického vyučovania, kde budete mať ešte väčšiu príležitosť aplikovať teoretické vedomosti.

            Pedagógom prajeme rok plný inšpirácie, dobrú spoluprácu so študentmi a spokojnosť z dobre odvedenej práce. Váš vklad je kľúčový nielen pre osobný rast našich študentov, ale aj pre celkový rozvoj našej školy. Spoločne môžeme dosiahnuť, aby sa naša škola stala ešte lepším miestom pre vzdelávanie a rozvoj.

            Sme hrdí na to, že môžeme pôsobiť ako významná inštitúcia vo verejnom sektore, ktorá formuje budúce generácie. Našou snahou je vytvárať prostredie, kde sa vzdelávanie stretáva s praktickými skúsenosťami a kde každý študent dostáva príležitosť rozvinúť svoj potenciál naplno.

            Všetkým prajeme úspešný školský rok, plný nových poznatkov, rastu a naplnenia.

            MM

          • Otvorenie šk. roka 2024/2025

            28. 8. 2024

            Milí žiaci a rodičia,

            letné prázdniny sa pomaly chýlia ku koncu a s nimi prichádza čas opäť sa vrátiť do školy. Otvorenie nového školského roka 2024/2025 sa uskutoční v pondelok 2. septembra 2024 o 8:00 na školskom dvore.

            Tešíme sa na Vás a prajeme úspešný štart do nového školského roka!

          • Bomba September

            23. 8. 2024

             

            Počas septembra sme si pre Vás okrem týždňa obľubených jedál pripravili aj vynikajúce kuchyne plné lákavých špecialít.

            Čierny Orol

            9.9-11.9 Dni čínskej kuchyne

            16.9-19.9 Dni slovenskej a maďarskej kuchyne

            Mladosť

            23.9-25.9 Dni rakúskej kuchyne

            Srdečne Vás očakávame!

          • September v znamení kulinárskych atrakcií

            21. 8. 2024

            Začne to týždňom obľúbených jedál. Najmä v zariadení Čierny orol ale následne aj v Mladosti nás čaká september ( a čiastočne aj október ) plný vôní a chutí zaujímavých kuchýň. Už od 2. septembra to bude v Orlovi - Týždeň obľúbených jedál, následne od 9. septembra Dni čínskej kuchyne s čínskym šéfkuchárom. Po slovenskej, českej, maďarskej, poľskej, rakúskej, švajčiarskej, nemeckej, gréckej, talianskej, francúzskej, ruskej, uzbeckej , ukrajinskej , americkej, chorvátskej, mexickej, je to už 17. medzinárodný týždeň ( dni ) kuchyne.

            Na túto akciu nadviaže slovenská a maďarská kuchyňa ( akési repete z úspešnej akcie v júli ). Táto bude od 16. -19.9. v Orlovi. Zavŕšená bude opäť súťažou slovenskej a maďarskej kuchyne 19.9.

            Následne v Mladosti od 23. septembra sa predstaví šéfkuchár Hotela Dixon v Banskej Bystrici Richard Cisár už po druhýkrát s rakúskou kuchyňou.

            V Mladosti na prelome septembra a októbra sa môžete ešte tešiť na maďarskú kuchyňu. Tieto 2 týždne budeme mať bufetový štýl.

            Je toho veľa, čo pre Vás pripravujeme. A hlavne pre žiakov, na ktorých chceme preniesť väčšiu mieru aktivity a zodpovednosti.

            Tešíme sa na Vás v novovyzdobených priestoroch a s úsmevom na tvári!

            Na úvod Vám ponúkame jedálny lístok Týždňa obľúbených jedál (2.9.-6.9.2024 v Čiernom orlovi ). Taká malá ochutnávka.

          • Ocenenie z rúk viceprimátora si prevzala Lenka Kántorová

            25. 6. 2024

            Záver školského roka 2023/2024 je tu! Opäť ubehlo desať mesiacov plnenia si školských povinností. Ešte predtým ako si žiaci vydýchnu a začnú si užívať leto, je potrebné vyhodnotiť a oceniť ich celoročnú prácu. Stalo sa pekným zvykom, že tých najlepších žiakov z jednotlivých rimavskosobotských škôl oceňujú nielen vedenia škôl, ale takisto aj mesto. Inak tomu nebolo ani tento rok. 24. júna 2024 sa v obradnej sále mestskej radnice zišlo 25 neobyčajných, výnimočných žiakov, ktorí sa môžu pýšiť výbornými študijnými výsledkami, úspechmi v predmetových olympiádach, v umeleckých, športových súťažiach na celoslovenskej i medzinárodnej úrovni alebo aktívnou činnosťou v žiackom, či študentskom parlamente. Dostať sa sem pre mnohých nebola určite jednoduchá cesta, mnohokrát bola vydláždená prácou nad rámec školských povinností.


            Ocenenie z rúk viceprimátora Ing. J. Tótha si za školský rok 2023/2024 prevzala Lenka Kántorová, žiačka 3. ročníka hotelovej akadémie. Práve tu jej učarovalo someliérstvo, z čoho by mal určite radosť starogrécky boh vína Dionýzos. V tejto náročnej disciplíne úspešne reprezentuje našu školu. V roku 2022 si na súťaži FOURFEST vybojovala 3. miesto. Najväčší úspech na tejto akcii však zaznamenala pred pár dňami, kedy sa jej podarilo zvíťaziť. Lenka je spoľahlivá, ochotná pomôcť, komunikatívna, tvorivá, aktívna členka Študentského parlamentu. Jej osobnosť i dušu vidieť a cítiť v komunitnom živote školy. Sme na ňu hrdí a prajeme jej, nech sa jej darí i naďalej dosahovať výborné študijné výsledky, a nech sa svojou ctižiadostivosťou raz dopracuje do sveta profesionálnych someliérov.

          • Výlet z Trutnova za sysľami

            11. 6. 2024

            Počas týždňa akcie Four fest k nám zavítala skupinka učiteľov a študentov z českého Trutnova, presnejšie zo SŠ hotelnictví, rěmesel a gastronomie.

            Aby sme im ukázali zaujímavé miesta nášho regiónu v utorok 4.6.2024 popoludní sme ich sprevádzali na výlet k muránskej planine ku atrakcii Sysľovisko. Českej návšteve robili spoločnosť aj študenti a zamestnanci našej školy a organizačne ju riadili dve sympatické pracovníčky BBS. Napriek daždivým prehánkam, bola nálada veselá, sysle povyliezali a pochutili si na krmive (semienkach), ktoré sme im ponúkali z ruky.

            Potom sme lesným chodníkom vystúpali na Obrovisko – atrakciu s veľkými drevenými sochami „bájnych postáv a zvierat“. Potešenie študentom urobili živé zvieratá v mini ZOO. Trochu sme ich nachovali a smelší ich aj pohladkali, poškrabkali. Spoločná fotografia na obrej lavičke zakončila výlet a vrátili sme sa do Rimavskej Soboty.

          • Máme za sebou úšpešný 15. ročník súťaže 4FEST.

            11. 6. 2024

            Ocenenia žiakov našej školy:

            Lenka Kántorová - 1. miesto (someliér)

            Natália Patrícia Šimonová - 1. miesto (obchodný pracovník)

            Rebeka Lakatošová - 2. miesto (obchodný pracovník)

            Simona Šusteková - 2. miesto (barista)

            Barbora Pechová a Alexandra Gubčová - 3. miesto a zlaté pásmo (čašník)

            Tomáš Rajtúk - strieborné pásmo (kuchár)

            Víťazom srdečne gratulujeme a samozrejme aj všetkým ostatným súťažiacam ďakujeme za účasť, poctivú prípravu a snahu. Držíme všetkým palce do ďalších súťaži

          • SPRIEVODNÁ AKCIA SÚŤAŽE FOURFEST ODŠTARTOVALA NA VÝBORNÚ.

            11. 6. 2024

            Už dnes 5.6 sme v ranných hodinách začali súťažou kotlíkového varenia, tentokrát šošovice, ktorej vôňa sa v átriu Čierneho Orla šírila až do obedu. Zúčastnilo sa jej 8 súťažných družstiev z 8 škôl v rámci krajín V4. Hlavnou ingredenciou každého tímu boli 3 kilogramy šošovice, ktorú sa už jednotlivé tímy rozhodli pripraviť svojim osobitným spôsobom. A kuchárskej kreativity teda nechýbalo, niektorí pridali do tradičnej polievky kapustu či rybu, iní zvolili aj klasickejšiu formu prípravy a stavili na kvalitné údeniny a zeleninu. Akciu by sme najlepšie vystihli slovami nášho p. riaditeľa J. Bagačku, ktoré uviedol pre portál rimava.sk: „Nejde tu len o samotné súťaženie, ale skôr o priateľskú konfrontáciu, spoluprácu a nadviazanie vzťahov. Tešíme sa, že to tak je. Zároveň sú tu certifikovaní hodnotitelia Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a tí garantujú objektívne vyhodnotenie. Na tomto podujatí ide skôr o spoločenský rozmer ako o súťaženie,“ .

            Odborná porota v zložení šéfkuchára Richarda Cisára, člena Výkonného výboru SZKC Ivana Vozára, kuchára Daniela Melicheríka a českej herečky a spisovateľky Markéty Hrubešovej, to dnes v určovaní poradia nemala vôbec jednoduché. Po hodnotení priebehu súťaže a ochutnávkach sa im ale nakoniec podarilo určiť nasledovné poradie:

            1. miesto - Střední odborné učilište Podêbrady

            2. miesto OSZC Surányi Endre Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Kazinbarcika

            3.miesto, ktoré bolo venované viacerým súťažiacím v tomto poradi:

            1. Stredná odborná škola technická a agropotravinárska Rimavská Sobota

            2. Stredná odborná škola obchodu a služieb Rimavská Sobota

            3. Střední škola obchodní, Kolín

            Súťaže sa zúčastnili aj stredné školy z Ozdu, Egru a Nový Sacz. Na záver môžeme len konštatovať slová odbornej poroty, že všetci zúčastnení sú našimi víťazmi, pretože rozhodovanie bolo veľmi tesné a všetky šošovice boli fantasticky pripravené a chutné. Dôkazom boli aj pozitívne ohlasy verejnosti, súťažiacich alebo ostatných členov škôl, ktorí si pri ochutnávke veľmi pochvaľovali pripravené pokrmy. Všetkým veľmi pekne ďakujeme za účasť a za ďalšie nové spoločné zážitky a spomienky v rámci spolupráce našich škôl.

            Zajtra ráno odštartuje hlavný deň súťaže v priestoroch Kultúrneho domu a Zlatého Býka v kategóriach kuchár, čašník, barman, barista, someliér, kaderník, kozmetik a obchodný pracovník. Tešíme sa na vás, príďťe sa pokochať prácou žiakov a zároveň podporiť ich umenie.

            Dnes Vás ešte srdečne pozývame na koncert Gipsy Čáve, ktorý sa uskutoční v Dome kultúry v Rimavskej Sobote o 18.00.

            MM

          • 10. ročník súťaže v kotlíkovom varení sa blíži

            31. 5. 2024

            Halušky, guľáš, placky, fazuľovica, kapustnica, pirohy, rybacia polievka, klobása, držky – to bolo 9 tradičných jedál, ktoré sa pripravujú v kotlíkoch, či grile. To bolo zároveň aj 9 súťažných ročníkov súťaže žiakov krajín V4, ktoré boli súčasťou festivalu FOURFEST.

            Niet pochýb, že takéto akcie sú atraktívne, že priťahujú záujem a že gastronómia rôznych krajín V4 je špecifická, osobitá. Že si tu žiaci a ich majstri môžu konfrontovať zručnosti, vymeniť skúsenosti a nadviazať nové priateľstvá. Aj tento rok – 5. júna sa uskutoční takáto udalosť na nádvorí Čierneho orla od 8:30hod. Tento rok sa bude variť šošovica, samozrejme originálne. Účasť prisľúbilo 8družstiev z Rimavskej Soboty ( 2 ), Kolína, Poděbrad, Kazincbarciky, Ózdu, Egrua Nového Saczu. Hodnotiť bude odborná porota pod vedením šéfkuchára RichardaCisára a kapitána národného tímu Ivana Vozára.

            Pozývame divákov na toto predstavenie v stredu. Všetci môžu ochutnať to, čo pripravia žiaci a ich majstri.Je sa na čo tešiť.

            Jaroslav Bagačka

            Na záberoch vám pripomíname atmosféru z minulého roka

          • Opäť v Tatrách

            9. 5. 2024

            Vysoké Tatry boli a stále sú najatraktívnejšou destináciou pre našich aj zahraničných návštevníkov. A vzhľadom na to je tam aj najväčšia koncentrácia skvelých hotelov. V minulosti sme už viackrát navštívili GH Kempinski na Štrbskom Plese a GH Praha v Tatranskej Lomnici, ale tiež GH Bellevue v Starom Smokovci a hotel Slovan tiež v Tatranskej Lomnici.

            Tento rok boli cieľom našej exkurzie ďalšie hotely vo Vysokých Tatrách a to GH Permon a hotel Pieris na Podbanskom a GH Starý Smokovec.

            Exkurzia sa konala dňa 7.5.2024 a zúčastnili sa jej študenti hotelovej akadémie so svojimi pedagógmi.

            Prvým hotelom, ktorý sme navštívili, bol GH Permon na Podbanskom. Je to štvorhviezdičkový wellness, kongres a family hotel, ktorý má 143 izieb a 12 apartmánov a ktorý disponuje najväčším a najkrajším hotelovým wellness komplexom na Slovensku.

            V blízkosti GH Permon sa nachádza trojhviezdičkový hotel Pieris, ktorého prevádzkovateľom je GH Permon. Je to menší hotel rodinného typu.

            Posledným hotelom našej exkurzie bol štvorhviezdičkový GH Starý Smokovec, ktorý sa nachádza v centre Vysokých Tatier a ktorého história siaha až do roku 1904. Má 70 izieb a 14 apartmánov. Tento hotel v minulosti navštívili mnohé významné osobnosti – kráľovná Alžbeta II., saský korunný princ Fridrich August, československý prezident Eduard Beneš, britský premiér Harold Wilson, Fidel Castro, mnohí významní herci, speváci, športovci. A po niektorých z nich sú pomenované aj apartmány.

            Na záver by sme sa chceli poďakovať manažérom, že nám umožnili nahliadnuť do fungovania týchto tatranských hotelov. Získané informácie žiakov obohatili o odborné vedomosti predovšetkým z praktického hľadiska a veríme, že mnohí nabrali inšpiráciu k ich možnej budúcej kariére.

          • Medzinárodná súťaž Gastro Poděbrady 2024

            29. 4. 2024

            Dátum súťaže: 18.04.2024

            Trvanie zahraničnej pracovnej cesty: 16.-19.04.2024

            V hlavnej úlohe:

            - súťažiaci:

            slávnostná tabuľa: Olívia Faltinová (II.H), Sofia Nagyová (II.H)

            barmani: Andrea Bohóová (III.P), Petra Melichová (IV.H), Tereza Miklovičová (IV.H), Oliver Tóth (IV.H)

            sprievodný učiteľský zbor: Ing. Martina Kuzmová, Mgr. Gabriela Chlpošová Garaiová, Mgr. Anna Pintová, Ing. Ľudmila Števková

            Sprievodné akcie:

            - stretnutie so starostom mesta Poděbrady Mgr. Romanom Schulzom,

            - prehliadka hostiteľskej školy SOU společného stravování Poděbrady,

            - potulky po Prahe,

            - príjemné posedenie so zamestnancami partnerskej školy,

            - príkladná starostlivosť o naše pohodlie a plné žalúdky v učebnom stredisku Labenka.

            Tešíme sa nasledovným výsledkom a pódiovým umiestneniam:

            - slávnostná tabuľa – Olívia a Sofia obsadili hneď premiérovo v zlatom pásme nádherné pódiové 3.miesto (pod vedením Ing. Ľudmily Števkovej),

            - barmani: Andika obsadila debutovo pódiové 3.miesto v zlatom pásme, v zlatom pásme je tiež Peťa, v bronzovom pásme sa umiestnili Teri a Oliver (pod vedením Mgr. Gabriely Chlpošovej Garaiovej).

            Ďakujeme vedeniu, zamestnancom a žiakom partnerskej SOU společného stravování za príkladnú starostlivosť a animáciu a tešíme sa na opätovné stretnutie. Prisľúbili nám totiž účasť na blížiacej sa medzinárodnej súťaži FOUR FEST, ktorú už po 15-stykrát organizuje naša SOŠOS.

            Už teraz je jasné, že si opäť zmeriame sily, šikovnosť, zručnosť, nápaditosť, kreativitu, snaženie a výrečnosť pri obhajobách prác žiakov v rôznych odboroch.

            Text: Chlpošová

            Foto: M. Kuzmová, G. Chlpošová, archív SOU společného stravování Poděbrady

          • Deň Zeme

            29. 4. 2024

            Dňa 26.4.2024 v piatok sme si na našej škole pripomenuli Deň Zeme, v rámci ktorého sme si na celý deň pripravili veľmi zaujímavý program. Navštívil nás geológ a jaskyniar pán Ľudovít Gaál,(https://vobraze.sk/.../vstup-do-jaskyne-povazuje-ludovit.../),ktorý nám veľmi zaujímavo prednášal o prírode v našom okolí, neskôr si žiaci s pani MVDr. Matúšovou zisťovali akú ekologickú stopu zanechávajú pomocou online prieskumu ekostopa.sk. Vonku sme sa venovali čisteniu, upratovaniu a skrášľovaniu celého nádvoria a okolia školy, učitelia so žiakmi boli zaradení do jednotlivých stanovíšť. Niektorí mali na starosti prípravu fantastického kotlíkového guľášu, ktorého cieľom bolo utužovanie kolektívu, čo sa nám podarilo na výbornú. Celý tento deň mal za príjemného slnečného počasia skvelú atmosféru a teší nás, že sa nám spoločne v tímovom duchu podarilo skrášliť naše školské prostredie a zároveň si pripomenúť význam a dôležitosť starostlivosti o našu planétu.

             

             

          • Deň učiteľov u nás doma 👩‍🏫🧑‍🏫

            5. 4. 2024

            V domácich podmienkach ( v zasadačke pedagogickej rady a vedľajšej triede ) sme si tentoraz pripomenuli odkaz Jana Amosa Komenského, ktorý aj po viac ako 430 tich rokoch je rovnako živý. Má presah cez celé generácie, najmä svojim humanistickým obsahom.

            Na úvod programu nám ukázali svoje umenie a talent žiaci Súkromného hudobného a dramatického konzervatória v Rimavskej Sobote. Pokrok tejto školy , jej skvelý potenciál je zrejmý. Riaditeľ SOŠOS PaedDr. Jaroslav Bagačka zvýraznil Komenského odkaz a tiež odovzdal odmenu a poďakovanie trom kolegom.

            Mgr. Anna Galambová, ktorá v tomto školskom roku končí pôsobenie na našej škole, patrí medzi výrazné osobnosti stredného odborného školstva. Ako pôvodne učiteľka všeobecno- vzdelávacích predmetov sa rekvalifikovala na odborné predmety beauty ( kaderník, kozmetik ). Má výrazne estetické cítenie a vnímanie , obetavosť pre školu a rodinu, kolegiálnosť.

            PaedDr. Július Sojka je skúsený a kvalitný pedagóg, ktorý bol známy najmä svojím pôsobením na ZŠ Dobšinského, kde istý čas pôsobil aj ako riaditeľ. Je prívržencom pedagogiky Rogersa ,Zelinu a Nováka. Je to pedagóg s charizmou a úctou u žiakov.

            Mgr. Anna Pintová je mimoriadne aktívna v ekologických aktivitách a projektoch, ako koordinátorka prevencie závislostí a tiež koordinátorka vyšegrádskeho fondu. Je empatická, ohľaduplná, výborná triedna profesorka.

            Niet najmenších pochybností, že výber pedagógov, ktorým sa pedagogická rada poďakovala, bol správny. PaedDr. Sojka a Mgr. Pintová boli v tomto roku ocenení aj primátorom mesta JUDr. Jozefom Šimkom. Podujatie ku dňu učiteľov pokračovalo spontánnym posedením, na ktoré pripraviliobčerstvenie žiačky z hotelovej akadémie s Ing. Kerekešovou . Najaktívnejšia bola Simona Šusteková.

            Deň učiteľov tento rok nebol možno prehnane honosný, ale dôstojný a mimoriadne úspešný.

          • WinePlanet Trophée 2024,  Majstrovstvá somelierov Slovenska – kategória junior

            20. 3. 2024

            V dňoch 18. – 19. marca 2024 vo vinárstve Karpatská perla Šenkvice sa uskutočnila juniorská somelierska súťaž WinePlanet Trophée 2023 – Majstrovstvá somelierov Slovenska v kategórii junior. Do tejto prestížnej súťaže sa prihlásili študenti zo stredných škôl z celého Slovenska, ktoré sa zameriavajú na vzdelávanie študentov v oblasti gastronómie a vinárstva.

            Súťažiacich prvý deň čakal odborný test zameraný na vinohradníctvo a vinárstvo Slovenskej republiky, alkoholické a nealkoholické nápoje. Druhý deň semifinálovej časti súťaže začal senzorickým hodnotením vybraných vzoriek vín a pokračoval servisom bieleho tichého vína.

            Finálová časť pozostávala zo štyroch disciplín. V úvode bol servis červeného vína pre štyri osoby v časovom limite7 minút. V druhej disciplíne mali súťažiaci určiť druh vína na základe senzorických vlastností. Finálovou disciplínou bolo aj snúbenie vína k slávnostnému menu a kvíz z údajov na etikete vína.

            Na súťaži SOŠ obchodu a služieb reprezentovali žiaci II.H triedy odboru Hotelová akadémia:

            Denisa Rošková a Florián Gáka.

            Súťaž organizovaná Asociáciou somelierov SR bola veľmi dobre zorganizovaná a umožnila študentom hlbšie sa ponoriť do profesie someliera.  Sme radi, že súťaž študentov oslovila a chcú ďalej pokračovať vo svojom profesijnom raste.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje