• Čierny orol opäť v prevádzke

            31. 7. 2023

            Po letných dovolenkách otvorila svoje brány naša Reštaurácia Čierny orol na Hlavnom námestí. V pondelok, 31.júla bol naplánovaný sanitačný deň. Dobrý obed si budete môcť dopriať od utorka, 1. augusta.

            Variť a obsluhovať budú aj praxujúci žiaci pod dohľadom majstrov odborného výcviku. Nie pre každého študenta sú totiž letné prázdniny voľnom bez povinností. V prevádzke bude aj letná terasa na nádvorí. Obed každú stredu v prípade priaznivého počasia spríjemní hudbou a spevom Nostalgia duo- Magda Ráková a Jozef Mikulec.  

            Ponuku týždňa nájdete: https://www.sosos.sk/ponuka-tyzdna-v-prevadzkach-2/ponuka-tyzdna-cierny-orol/


            Marta Kanalová   

          • Kozmetičky praxujú počas leta

            24. 7. 2023

            Nie pre každého z našich žiakov sú letné prázdniny časom dvojmesačného oddychu. Niektorí z nich vykonávajú prax v našich prevádzkach alebo sú na letnej brigáde.

            Do 28. júla je otvorený aj kozmetický salón LADA, Po-Pia od 8.00 do 12,30 hod. Nachádza sa na Hlavnom námestí v budove Čierneho orla. Je vybavený profesionálnymi prístrojmi. Na ošetrenie tváre sa využíva  ultrazvuk, prostredníctvom ktorého sa vpravujú výživné látky do pokožky, ale aj SKIN-SCRUBBER, SILKDERMIC či leaser. V rámci služieb nechýba ani úprava a farbenie obočia, masáž, masky či depilácia. V salóne praxujú žiačky, študujúce odbor kozmetik, pod vedením majsteriek odborného výcviku.

             

            Marta Kanalová

             

          • Kúzla mladej barmanky Terezky na Kurinci

            23. 7. 2023

            Naša hoteláčka Tereza Miklovičová predviedla v sobotu, 22. júla na Kurinci v Bufete Kaskády barmanskú šou. Drinky s nádychom leta miešala pred zrakmi zákazníkov pod záštitou značky Jägermeister. Pripravila horiaci drink, lady drink Jahodová vášeň a detský nealko drink s gumenými macíkmi podľa vlastnej receptúry.  Asistoval jej spolužiak Oliver Tóth.

            „Terku som oslovil z dvoch dôvodov. Jednak preto, že je z Rimavskej Soboty, Druhým dôvodom bolo, že je veľmi šikovná, niekedy pri mne brigádovala. Mám rád, keď sa mladí ľudia dostávajú k možnosti rpezentovať svoje zručnosti,“ vyjadril sa majiteľ Bufetu Kaskády Vladimír Piliar. Dodal, že šikovnú študentku mieni osloviť aj v súvislosti s inými akciami. Kúzla mladej barmanky návštevníkov zaujali, o čom svedčila hojná účasť.

            Tereza Miklovičová sa pravidelne zúčastňuje barmanských súťaží a žne úspechy.  Svoje zručnosti najvýraznejšie prejavila na medzinárodnej súťaži Návrat k tradíciám v Bratislave, na ktorej triumfovala. Na 13. ročníku festivalu krajín V4 FOURFEST skončila štvrtá a na súťaži Gastro Poděbrady 2023 sa umiestnila na 3. mieste v zlatom pásme. Je predsedníčkou Študentského parlamentu.


            Marta Kanalová

          • Týždeň vynikajúcich českých jedál

            17. 7. 2023

            Švejkov tanier, pečené králičie stehno so slivkovou omáčkou a žemľovými knedľami, čápy s makom, šumavská bramboračka a množstvo iných špecialít si môžete vychutnať počas Týždňa českej kuchyne. Prebieha od 17. do 21. júla v našej reštaurácii Mladosť na Železničnej ulici.

            Tradičné české jedlá varia špičkoví kuchári Josef ''Pepa'' Zalabák a Karel Diviš, majstri odbornej výchovy z našej partnerskej školy SOU společného stravování Poděbrady. Posedenie spríjemnia hudbou a spevom Nostalgia duó-Magda Ráková a Dodo Mikulec. Každý deň dezert ako pozornosť. Nechýba ani dobré pivo. 

            Ako prezradil Pepa Zalabák, ktorý v minulosti varil aj pre anglickú kráľovnú na Pražskom hrade, česká kuchyňa sa vyznačuje dobrou, poctivou, domácou kuchyňou a výberom správnych surovín. Medzi typické české jedlá patria pečené koleno, české buchty, kačacie stehno, vepřo, knedlo, zelo, nesmie chýbať ani české pivo. Jeho kolega Karel Diviš doplnil, že česká kuchyňa má svoju tradíciu, je obľúbená aj na Slovensku. „Rád varím českú kuchyňu, na nej som vyrástol, rád cestujem do zahraničia, obľubujem odľahčenú kuchyňu - španielsku, taliansku. Keď som na Slovensku, vždy sa teším na halušky,“ povedal Kája.  

            Dni českej kuchyne prebiehali už niekoľkokrát v prevádzke Čierny orol. Mali kladné ohlasy, na čo nadväzuje tradícia, v ktorej chce vedenie našej školy v spolupráci s partnermi v Poděbradoch pokračovať. Nenechajte si ujsť jedlá českej kuchyne v reštaurácii Mladosť, na ktorých by si pochutnal aj dobrý vojak Švejk. 

             

            Marta Kanalová

             

          • Prvý rok máme úspešne za sebou

            3. 7. 2023

            Tento školský rok ubehol tak rýchlo, že sme sa ani nenazdali a máme prázdniny. Prvý ročník v našej triede kozmetičiek a obchodných pracovníkov  bol veľmi zaujímavý a plný nových vecí. Vôbec sme nevedeli, čo  nás čaká. No postupom času sme všetko objavili,  spoznali sa navzájom, našli si nových kamarátov i lásky, získali nové zážitky. Spoznali sme nových učiteľov, s ktorými to bola niekedy v tej našej triede ozaj riadna sranda.  

            A zábav  v triede počas roka sme mali skutočne dosť. Najlepšie boli asi na záver roka – náš výlet za bowlingom a dobrou pizzou s drinkom, posledný deň v škole plný úsmevov, pochvál a kvetov. 

            Ďakujeme všetkým učiteľom, že to s nami zvládli, a že sme o niečo – či o dosť  múdrejší. Sľubujeme, že o rok to bude ešte lepšie a veríme, že to s nami vydržíte aj ďalšie roky, ktoré máme pred sebou.  Som rada, že som sa stala a môžem byť súčasťou tejto školy, a že sa môžem zúčastňovať školských aktivít. Vidíme sa znova o 2 mesiace.  Ď a k u j e m e


            Natálka Poznánová  I.A

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje