• Chlapci stavali máj, dievčatá ho zdobili

            28. 4. 2023

            Mesiac máj sa spája s láskou, ale aj s novým začiatkom a zrodom nového života. V minulosti sa spájal aj s mnohými tradíciami našich predkov. Jednou z nich bolo aj stavanie mája.

            Tento zvyk sme si pripomenuli 28. apríla. Máj postavili chlapci z I.V a ozdobili dievčatá z II.S, ktoré tento rok končia školu. Aktivitu zorganizoval Študentský parlament.

            „Našim cieľom bolo pripomenúť si ľudové zvyky a tradície na Slovensku. Kedysi v predvečer prvého mája tajne stavali máje chlapci slobodným dievčatám, o ktoré mali záujem,“ prezradila koordinátorka Študentského parlamentu Mgr. Žaneta Petiková.

            Historické pramene uvádzajú, že ak sa máj odzdobil ešte aj vencom s dlhokánskymi stuhami, malo to znamenať, že sa dievča za chlapca čoskoro  vydá. Takýto máj symbolizoval sľub lásky. Tradícia bola sprevádzaná spevom a tancom, ktorý oslavoval nielen zrod novej lásky, ale aj víťazstvo jari nad zimou.


            Marta Kanalová

          • Líčenie ju baví, chystá sa na FOUR FEST

            27. 4. 2023

            Nedávno vyhrala prvé miesto na ročníkovej súťaži v líčení. Bianka Sabacká z III.K, ktorá študuje odbor kozmetik, bude našu školu reprezentovať na súťaži FOUR FEST. Momentálne sa na ňu pripravuje v našom salóne LADA. Jej modelkou je Virgínia Štolcová z II.A.

            „Inšpiráciu čerpám z internetu, ale aj z vlastnej fantázie. Snažím sa líčenie zladiť tak, aby sa hodilo k téme a modelke,“ prezradila Bianka Sabacká, ktorú líčenie baví. Majsterky OV Mgr. Tatiana Repková a Elena Knappová ju v jej snahe podporujú.

            Témou súťaže zručností v odbore kozmetik na podujatí FOUR FEST je večerné líčenie na letnú párty. Povinné sú umelé mihalnice, povolené sú kamienky, trblietky a všetky dostupné, bežné prípravky. 14. ročník medzinárodného festivalu FOUR FEST prebehne 18. mája.

             

            Marta Kanalová 

             

          • Praktické maturity preverili zručnosti

            26. 4. 2023

            Zručnosti počas štúdia preverili maturitné skúšky, ktoré prebiehali od 24. do 26. apríla. Praktickú časť odbornej zložky skladalo 12 žiakov V.H, študijného odboru hotelová akadémia. Forma A „Praktická realizácia a predvedenie komplexnej úlohy“ zahŕňala  šesť úloh.

            Počas prvého dňa museli maturanti zvládnuť zručnosti v účtovnom programe OMEGA, v počítačových programoch HOREC,  BLUEGASTRO a  vedieť napísať obchodný list. Počas ďalších dvoch dní  ich čakali skúšky z technológie a obsluhy. Témou technológie bola medzinárodná kuchyňa, ktorú si vyžrebovali dopredu. V rámci nej pripravovali špecialitu a tanierový dezert, čo prezentovali pred skúšobnou komisiou. Zručnosti v obsluhe prebiehali v zariadení JUNIOR KOMPLEX.

            „Žiaci museli preukázať zručnosti vo flambovaní, tranšírovaní, dekantácii červeného vína,  príprave miešaných nápojov i rôznych druhoch kávy.  Zhotovovali aj slávnostnú tabuľu na tému Kultúra a umenie v regióne,“ poznamenala odborná garantka a členka skúšobnej komisie Ing. Viera Urdová.


            Marta Kanalová


          • Easy day

            21. 4. 2023

            Spontánny nápad dostali žiaci I.P triedy.  Skupina „English Gang“, ako sa nazvali, pod vedením Bianky a Alenky vytvorili kreatívne video a foto, vyjadrujúce radosť, elán, tímovosť a spolupatričnosť.  V mini klipe zverejnenom na školskom účinkoval aj vyučujúci angličtiny. Žiaci prezradili, že sa nechali inšpirovať podobným videom v jednej zo zahraničných škôl.

             

          • Výzdoba s nádychom leta

            21. 4. 2023

            Našu školu zdobia letné aranžmány. Hýria pestrosťou a kreativitou. Vytvorili ich šikovné ruky dievčat z aranžérskeho krúžku, ktorý pracuje pod vedením majsterky OV Bc. Zuzany Chamulovej.

            „Po jarnej výzdobe sa dekorovala škola letnými aranžmánmi, pretože sa už tešíme na leto. Zároveň sa pripravujeme na 14. ročník festivalu FOUR FEST,“ prezradila Bc. Zuzana Chamulová. Dodala, že v súťažiach odborných zručností v kategórii obchodný pracovník budú súťažiť žiačky Vivien Danyiová z I. A a Rebeka Lakatošová z II.A. Súťaž bude pozostávať z balenia fľaše, krabice a dekorovanie stola na tému Moja vytúžená dovolenka. Festival FOUR FEST  sa uskutoční 18. mája. 

             

            Marta Kanalová

          • Reprezentovali školu na Majstrovstvách somelierov Slovenska

            20. 4. 2023

            Vo vinárstve Karpatská perla sa v dňoch 18.-19. apríla konali  WinePlanet Trophy- Majstrovstvá somelierov Slovenska 2023 v kategórii junior. Zúčastnilo sa ich 19 súťažiacich. Zastúpenie mala aj naša škola, ktorú reprezentovali Alexandra Mičkyová a Lenka Kántorová z II.H.

            „Súťaž pozostávala z teoretickej a praktickej časti. Mali písomný test, zameraný na vinohradníctvo a vinárstvo Slovenska, najznámejšie odrody viniča hroznorodého, základné znalosti o káva, čaji, destilátoch, základných miešaných nápojoch a pive. Súčasťou  praktickej časti bol senzorický test a servis ružového vína,“ povedala  vyučujúca odborných predmetov Ing. Janka Spodniaková.

            Súčasťou majstrovstiev boli aj sprievodné akcie: prehliadka vinárstva a degustácia vín spoločnosti Karpatská perla. Všetci súťažiaci dostali diplom za účasť.

            Aké mali dojmy zo súťaže žiačky, ktoré reprezentovali našu školu?

            „Súťaž sa mi veľmi páčila, aj množstvo aktivít. V teste ma prekvapili niektoré otázky, ktoré boli ťažšie. Naučili sme sa nové veci. Bola aj tréma, ale táto skúsenosť ma inšpirovala do budúcnosti,“ vyjadrila sa Alexandra Mičkyová.

            „Majstrovstvá prebiehali v pohode. Atmosféra bola vynikajúca. Niektoré časti boli náročnejšie, ale nabrali sme nové skúsenosti,“ povedala Lenka Kántorová.

            Ďakujeme žiačkam za reprezentáciu našej školy. 

             

            Marta Kanalová

          • Vyhodnotili súťaž s knižnou tematikou

            18. 4. 2023

            Pri príležitosti marca- mesiaca knihy prebiehala na našej škole kreatívna súťaž. Organizovala ju Mgr. Monika Slobodová. V rámci nej mohli žiaci namaľovať svoju obľúbenú knihu, literárnu postavu, vytvoriť záložku do knihy alebo napísať príbeh, ktorý na škole zažili.  

            Vyhodnotenie prebiehalo 14. apríla v priestoroch školskej knižnice. Práce hodnotili Mgr. Anna Galambová a Mgr. Žaneta Petiková.

            V  kategóriNamaľuj svoju obľúbenú knihu, literárnu postavu sa na prvom mieste umiestnili Nina Ivargová a Natália Poznánová z I.A, obe vytvárali obálku knihy. Na druhom mieste sa umiestnila Nicol Jóžová z III.H, ktorá nakreslila postavu z obľúbeného komixu. Tretie miesto patrilo Adamovi Valentínovi Tóthovi z II.H za vytvorenie obalu vymyslenej knihy. Na štvrtom mieste skončila Miroslava Fábryová z I.P za namaľovanú obľúbenú literárnu postavu.

            V kategórii  Napíš príbeh, čo si na našej škole zažil získala prvé miesto Sofia Nagyová, druhé Olívia Faltinová a tretie Gabriela Asztalosová z I.H.

             

            Marta Kanalová

          • Týždeň maďarských špecialít

            17. 4. 2023

            Špeciality obľúbenej maďarskej kuchyne si môžete vychutnať v reštaurácii Mladosť na Železničnej ulici. Od 14. do 21. apríla tam prebieha Týždeň maďarskej kuchyne, ktorý slávnostne otvorili v kaviarni zariadenia Junior komplex. Jedlá pripravujú žiaci a zamestnanci našej školy v spolupráci s partnerskou školou Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium v Egri.

            Riaditeľ našej školy PaedDr. Jaroslav Bagačka vo svojom príhovore vyzdvihol dlhodobú spoluprácu s partnerskými školami v Maďarsku, v Egri a Ózde. Prvý projekt bol realizovaný s partnermi z Ózdu v roku 2002. Zároveň poznamenal, že maďarská kuchyňa patrí medzi najlepšie kuchyne v Európe. Cieľom takýchto partnerských akcií je prepájať aj spoluprácu krajín V4, podporovať slovensko-maďarskú spoluprácu a budovať cezhraničné vzťahy aj vzhľadom na to, že žijeme v národnostne zmiešanom regióne.

            Slávnostného otvorenia sa zúčastnili aj poslanec BBSK a mestského zastupiteľstva František Auxt, šéfkuchár Kiss László z partnerskej školy v Ózde, majstri OV z partnerskej školy v Egri Hanuszik László a Meskó Norbert, vedenie našej školy i niektorí zamestnanci. V kultúrnom programe vystúpila speváčka i gitaristka Mária Páko a Mákvirágok, slovenskú báseň predniesla Sofia Nagyová z I.H a maďarskú zarecitoval  Angelo Sarközi z I.P.  

            Počas Týždňa maďarskej kuchyne môžete ochutnať bravčové karé plnené kapustou a bacon slaninkou, cesnakovú cigánsku pečienku, kurací paprikáš s haluškami, bravčové rebierka Bakonyi, debrecínsku plnenú kapustu, halászlé a množstvo iných špecialít. Nechýba ani obľúbená sladká pochúťka halušky Somlói.

            „Jedlá, ktoré pripravujeme, nie sú celkom typické maďarské, ale aj medzinárodné. Typické pre maďarskú kuchyňu sú vyprážané, pečené a korenené jedlá. Preferujú sa pikantné pokrmy, ale nie až tak štipľavé na rozdiel od iných kuchýň, aj keď si to mnohí ľudia myslia,“ prezradil majster Hanuszik László, majster OV z partnerskej školy v Egri.  


            Marta Kanalová ​​​​​​​

          • Zaujímavý a podnetný Deň Zeme

            14. 4. 2023

            Vyše polstoročia oslavujú obyvatelia našej planéty 22. apríl ako Deň Zeme. Pri tejto príležitosti sa každoročne konajú rôzne aktivity aj na našej škole. Organizuje ich Študentský parlament pod vedením koordinátorky Mgr. Žanety Petikovej. Zapájajú sa nielen žiaci, ale aj pedagógovia.

            Aj tento rok bolo v rámci Dňa Zeme, ktorý prebiehal 14. apríla, pripravených množstvo aktivít.  Žiaci si vypočuli prednášku Ing. Želmíry Ružičkovej, pracovníčky CHKO Cerová vrchovina, o ochrane sysľa, pozreli environmentálny film, v školskej knižnici prebiehali aktivity s Mgr. Monikou Slobodovou, zamerané na recykláciu a separovanie odpadu. V rámci aktivity ŠIKOVNÉ RUKY sa vytvárali plagáty na tému ekológia.

            Ďalšou aktivitou bola EKO STOPA v počítačovej učebni, ktorú viedla MVDr. Zuzana Matúšová. Žiaci sa počas nej dozvedeli, ako znížiť vlastnú ekologickú stopu.  Ani tento rok nechýbali pracovné listy s rôznymi úlohami, ktoré mali študenti počas Dňa Zeme zvládnuť. Upratovalo sa  okolie školy, pracovný ruch vládol aj v Klimatickej záhrade. Dve aktivity, zamerané na ekológiu, pripravila mentorka Mgr. Alena Kubaliaková.  Žiaci vytvárali plagáty s tematikou životného prostredia a v rámci aktivity TVOJA STOPA vypĺňali dotazníky na tému ropa.     

             „Cieľom našich aktivít je žiakov zaujať, aby sa niečo nové naučili, zamysleli nad významom Dňa Zeme a pochopili, prečo je potrebné venovať náležitú pozornosť ekológii a ochrane životného prostredia,“ poznamenala koordinátorka Študentského parlamentu Mgr. Žaneta Petiková.

            Deň Zeme vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Iniciátorom bol environmentálny aktivista, senátor Spojených štátov z Wisconsinu, Gaylord Nelson. Oslavuje sa od roku 1970.


            Marta Kanalová

          • Dni ázijskej kuchyne

            12. 4. 2023

            Jedlá, hýriace mnohými farbami, si môžete vychutnať od 12. do 14. apríla počas Dní ázijskej kuchyne v našej reštaurácii Mladosť. Varí šéfkuchár Daniel Melicherík, víťaz strieborného pásma na súťaži Global Chef Challenge v talianskom meste Rimini a predseda bratislavského klubu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov (SZKC).

            Ochutnať môžete ostrokyslú polievku, kuracie kúsky v sladkokyslej omáčke, karfiolové red curry, jarné zeleninové rolky, pikantný kapustový a šalát z čerstvej zeleniny, sladký dezert matcha cheesecake a množstvo iných špecialít. Do prípravy jedál sa aktívne zapájajú aj praxujúci žiaci pod dohľadom majstrov OV.

            Čím sa vyznačuje ázijská kuchyňa? Ako prezradil Daniel Melicherík, čerstvými surovinami, sójovou omáčkou, koriandrom, rôznorodosťou, farbami, čerstvosťou a množstvom korenín. Je veľmi zdravá, pretože je založená na rovnováhe.  


            Marta Kanalová

          • Veľkonočný florbalový turnaj

            5. 4. 2023

            Telocvičňa našej školy sa 5. apríla zaplnila florbalistami. Konal sa tam Školský veľkonočný florbalový turnaj.  Tento kolektívny halový šport, podobný pozemnému hokeju, je v našej škole obľúbený. Hrávajú ho nielen chlapci, ale aj dievčatá.

            Súťažili štyri 6-členné družstvá: MATURANTI-V.H, KŠFM- II.H, IV.H, 1.LIGA (inštalatéri a kuchári). Celkovo sa turnaja zúčastnilo 25 žiakov z týchto tried: II.H, III.H, IV.H, V.H,I.C, II.C, I.P, I.V, I.M. Hralo sa systémom každý s každým 2x10 minút. Rozhodoval Mgr. Boris Hričan, ktorý bol zároveň aj organizátorom turnaja.  

            „Florbalový turnaj sa organizuje každoročne. Cieľom je zašportovať si a propagácia florbalu ako športu, ktorý je populárny,“ povedal organizátor turnaja Mgr. Boris Hričan.

            A ako florbalový turnaj dopadol? 1. miesto si vybojovalo družstvo KŠFM-II.H, 2. miesto MATURANTI-V.H a 3. miesto IV.H . Na 4. mieste skončila 1.LIGA (inštalatéri a kuchári). Najlepším brankárom turnaja bol Jakub Šišiak z II.H a najlepším strelcom Pavel Sendrei z V.H.


            Marta Kanalová

          • Čo sa naučili, preverili v praxi

            4. 4. 2023

            Praktické vedomosti našich hotelákov z III.H preverila ročníková práca, ktorú museli zvládnuť 4. apríla. Študenti boli rozdelení do dvoch skupín. Jedna z nich pripravovala štvorchodové jedlo a druhá mala na starosti prípravu slávnostnej tabule, miešaného nápoja, kávy podľa výberu a samotnú obsluhu.

            Ako povedala majsterka OV Judita Melišíková, študenti hotelovej akadémie mali  na ročníkovú prácu päť hodín. Čo sa týka prípravy jedla, spoločne si vybrali recepty a podľa nich varili. Predjedlom bola lososová pena, polievkou consommé, hlavný jedlom pečené kačacie stehno s lokšami a jablkovou omáčkou. Nechýbal ani dezert-karamelové rezy. Hodnotila sa aj chuť jedla, vzhľad, technológia, čistota pracoviska i obsluha.


            Marta Kanalová

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje