• Školské kolo jazykových olympiád

            29. 11. 2022

            V dňoch 24. a 25. novembra 2022 sa na našej škole konalo školské kolo olympiád v anglickom a nemeckom jazyku. Všetci žiaci, ktorí majú radi cudzie jazyky, majú jazykový talent, alebo jednoducho chuť súťažiť a zmerať si sily, prešli niekoľkými kolami súťaže. Čakali ich posluchové úlohy, čítanie s porozumením, náročný test, tvorba príbehov podľa obrázka a rozhovor. Veľmi príjemným prekvapením bola bohatá účasť na anglickej olympiáde, kde sa zúčastnilo až 17 žiakov. V silnej konkurencii si prvé miesto vybojovala Tereza Miklovičová z III.H triedy. Porotu presvedčila nie len vedomosťami a jazykovými zručnosťami, ale aj pohotovým vystupovaním. Zaujímavosťou je, že Tereza sa rozhodla súťažiť aj na olympiáde v nemeckom jazyku, ktorej sa zúčastnilo celkovo 7 žiakov. A aj tu si vybojovala prvé miesto, aj keď konkurencia bola naozaj veľmi silná. Nás, vyučujúcich veľmi teší, že máme takýchto nadaných žiakov a Tereze prajeme veľa šťastia na okresnom kole.

            Všetci žiaci boli za svoje výkony odmenení. Za ceny ďakujeme Rodičovskému združeniu.

             

            Výsledková listina

            Olympiáda v anglickom jazyku

            1. miesto: Tereza Miklovičová  III.H
            2. miesto: Marko Kasár   II.H
            3. miesto: Brigita Soltészová I.A

             

            Olympiáda v nemeckom jazyku

            1. miesto: Tereza Miklovičová III.H
            2. miesto: Linda Radičová II.A
            3. miesto: Tibor Lovas II.C
          • Posadili sme žlté šafrany

            8. 11. 2022

            Naša škola sa tento rok zapojila do projektu Krókus/Šafran.  Organizátorom projektu je Nadácia Írska pre vzdelávanie o holokauste (Holocaust Education Trust Ireland – HETI).

            Táto nadácia poskytuje cibuľky žltých šafranov, ktoré majú byť na jeseň vysadené na pamiatku jeden a pol milióna židovských detí, ktoré zahynuli počas holokaustu, a tisícok ďalších detí, ktoré sa stali obeťami nacistických zverstiev. Na Slovensku tento projekt zastrešuje Slovenské národné múzeum – Múzeum židovskej kultúry.  Do projektu sa zapojili triedy III.H a III.P. Dostali sme balíčky s cibuľkami šafranu, ktoré sme  zasadili do našej klimatickej záhrady.

            Šafrany kvitnú približne v dobe Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu (27. január). Žltá farba kvetov symbolizuje Dávidovu hviezdu, ktorú boli deti nútené nosiť. Tento projekt upozorňuje žiakov na nebezpečenstvo predsudkov, nenávisti, diskriminácie a prenasledovania na základe náboženského presvedčenia, s ktorým sa môžeme stretnúť i dnes. Žiaci si budú na hodinách pripomínať túto tému po celý školský rok.

            Budeme sa snažiť zvýšiť povedomie o nebezpečenstvách rasizmu a nedostatku tolerancie. Naučia sa, aké dôležité je začlenenie a rešpekt voči všetkým ľuďom bez ohľadu na ich etnickú príslušnosť, postihnutie, sexuálnu orientáciu alebo náboženské vyznanie.

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje