• Prváci sa už rozkukali

            4. 10. 2023

            Najpočetnejšou triedou na škole je I.P.  Má až 31 žiakov, študujúcich učebné odbory kaderník, kuchár, čašník-servírka. Po prvom mesiaci a už rozkukali. Navzájom sa spoznali, našli si nových kamarátov, majú prvé spoločné zážitky. Sú aktívni a snaživí na vyučovacích hodinách i na praxi.  Prezradili, že v našej škole sa im páči a triedna Mgr. Gabriela Chlpošová Garaiová je super.

            A aké sú ich po prvom mesiaci nového školského roka?

            Mikuláš Csonka: „Je tu veľmi dobre. Vybral som si učebný odbor kaderník, lebo chcem byť barberom vedieť vytvárať pánske účesy.“

            Mário Váradi: „Učím sa za kuchára. Viac sa mi páči na praxi, pretože veľmi rád varím.“

            Mária Kenická: „Chcem byť čašníčkou. Mám rada prax, ale viac sa mi páči na vyučovaní. V škole máme pekných chlapcov.“  

            Mgr. Gabriela Chlpošová Garaiová je triednou učiteľkou prvýkrát. Poznamenala, že je to pre ňu výzva, ale aj očakávanie.

            „Je to živý, početný kolektív, ktorý sa snažím stmeliť. Mojim cieľom je, aby boli spokojní žiaci, vyučujúci i rodičia. Verím, že sa to podarí.  Chcela by som poďakovať za trpezlivosť a výbornú spoluprácu s tak početnou triedou všetkým kolegom z teoretického i praktického vyučovania,“ povedala Mgr. Gabriela Chlpošová Garaiová.  

             

            Marta Kanalová

             

          • Tomášovo sladké prekvapenie

            3. 10. 2023

            Nenechajte si  v stredu, 4. októbra ujsť v školskom bare Tomášovo sladké prekvapenie. Lahodný koláčik k čaju, káve i horúcej čokoláde pripraví študent hotelovky  zo IV. H Tomáš Rajtuk.  Sladké prekvapenie pošteklí chuťové poháriky i zmysly.  

            Tomáš je úspešným študentom, ktorý získal množstvo ocenení na rôznych súťažiach. Jedným z nich je aj zlaté pásmo v kategórii kuchár na súťaži FOURFEST. V súboji o najlepších európskych kuchárov, v celoeurópskom semifinálovom kole svetovej súťaže Glogal Chefs Challenge“, si s Danielom Melicheríkom vybojoval striebro.

            V školskom bare na vás čaká každý týždeň iné prekvapenie. Máte sa na čo tešiť.

             

            Marta Kanalová

          • Klimatická záhrada: Prebiehajú jesenné práce

            2. 10. 2023

            Po lete nastalo ročné obdobie, kedy sa príroda pripravuje na zimný spánok. S ním sú spojené aj jesenné práce, ktoré prebiehajú v našej Klimatickej záhrade. Tá v lete hýrila farbami, ale mnohé kvetiny už odkvitli.

            „Pokosilo sa, odstraňujeme buriny, suché časti rastlín po vegetačnom  období, zastrihávame kríky i rastliny. Jesenné práce spočívajú aj v zbere plodín a v dočistení Klimatickej záhrady v oblasti plota,“ povedala manažérka projektu Ing. Monika Brezovická. Čistí sa aj jazierko, do ktorého sa dodávajú baktérie na úpravu vody.  Pri jesenných prácach pomáhajú aj žiaci.

            Projekt Klimatická záhrada-Climatic Garden sa začal realizovať v apríli 2021 v rámci programu  „Zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy“ (SK-Klíma). Bol financovaný  z Nórskeho finančného mechanizmu 2014 – 2021 vo výške 33 229 eur a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky – Ministerstva ŽP vo výške 5864 eur, spolufinancovaný Banskobystrickým samosprávnym krajom sumou 2057 eur. Správcom programu je Ministerstvo životného prostredia SR, projektovými partnermi ZŠ Pavla Dobšinského, CVČ Relax Rimavská Sobota a Radøy ungdomsskule, Alver kommune, Manger Norway.


            Marta Kanalová

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje