• OZNAM!

            28. 9. 2023

            Milí kolegovia!

            Oznamujeme Vám, že po prerokovaní a dôslednom zvážení budú naďalej obedy vozené do školy                        pre zamestnancov.  Od  2.10.2023 si ich bude potrebné objednať deň vopred u p. MOV Chamulovej.

            Dôvodom je potreba lepšej organizácie varenia a výdaja v prevádzkach a potreba uvariť v daný deň primeraný počet obedov, aby boli k dispozícii dlhší čas.

            Prosíme Vás o pochopenie a súčinnosť.

          • Čarovné jazierko v Klimatickej záhrade

            28. 9. 2023

            Súčasťou Klimatickej záhrady je aj čarovné jazierko s vodnými živočíchmi, aby bola zachovaná biodiverzita. Okrem rybiek je domovom žabiek, nájdeme tam aj vážky, korčuliarky či šidlá. Jazierko zaujalo aj žiačky II.P, ktoré nakŕmili karasy. 

            Okrem jazierka nájdete v Klimatickej záhrade aj vyvýšené záhony, kompostéry, stromy, kríky, hmyzí domček či pocitový chodník. Jej súčasťou je  meditačná časť pod vŕbou s meditačným kruhom. Ako povedala manažérka projektu Ing. Monika Brezovická, onedlho budú prebiehať jesenné práce. 

            Projekt Klimatická záhrada-Climatic Garden sa začal realizovať v apríli 2021 v rámci programu  „Zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy“ (SK-Klíma). Bol financovaný  z Nórskeho finančného mechanizmu 2014 – 2021 vo výške 33 229 eur a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky – Ministerstva ŽP vo výške 5864 eur, spolufinancovaný Banskobystrickým samosprávnym krajom sumou 2057 eur. Správcom programu je Ministerstvo životného prostredia SR, projektovými partnermi ZŠ Pavla Dobšinského, CVČ Relax Rimavská Sobota a Radøy ungdomsskule, Alver kommune, Manger Norway.

             

            Marta Kanalová

          • Výzdoba hýri farbami jesene

            26. 9. 2023

            Leto skončilo a nastal čas, kedy sa príroda pripravuje na zimný spánok. V duchu tohto ročného obdobia je vyzdobená aj naša škola. Jesenné aranžmány vytvorili  šikovné ruky dievčat z aranžérskeho krúžku, ktorý pracuje pod vedením majsterky OV Bc. Zuzany Chamulovej.

            „Inšpiráciu sme čerpali z jesene, hlavne z jej pestrých farieb: červenej, zelenej, hnedej, žltej. Dievčatá z aranžérskeho krúžku sú veľmi šikovné. V polovici októbra dodáme k jesenným aranžmánom aj halloweenskú výzdobu s netopiermi a strašidielkami,“ prezradila Bc. Zuzana Chamulová


            Marta Kanalová

          • Športový deň sa vydaril

            22. 9. 2023

            V piatok, 22. septembra, nemali žiaci I.P, I.C a I.G bežné vyučovanie. Mgr. Róbert Galamb, ktorý vyučuje telesnú výchovu, pre nich pripravil účelové cvičenie, teda Športový deň. V rámci neho si prváci na školskom ihrisku zahrali futbal. A možno povedať, že sa poriadne zapotili.

            „Športový deň prebiehal s cieľom, aby si prváci zašportovali, nesedeli len v triedach, mali pohyb, boli zdraví a prostredníctvom futbalu, ktorý je kolektívnym športom, sa lepšie spoznali a nadviazali medzi sebou priateľské vzťahy, “ povedal Mgr. Róbert Galamb.

            Športový deň sa vydaril a splnil svoj účel. Chlapcom sa páčilo, že si namiesto klasického vyučovania mohli zahrať futbal.

             

            Marta Kanalová

             

          • Video: Takto praxujú naši študenti na Cypre

            21. 9. 2023

            Krátke video zo zahraničnej praxe našich študentov na Cypre. V priestoroch luxusného 5* hotela Adams Beach Hotel sa zdokonaľujú v praktických zručnostiach, ale aj v anglickom jazyku. S hosťami hovoria aj po maďarsky, nemecky, niektorí sa naučili základy gréčtiny.  Podľa slov koordinátorky zahraničnej praxe Ing. Moniky Brezovickej  je tam skvelé pracovné prostredie a vynikajúce kolegiálne vzťahy.  Študentom sa na Cypre veľmi páči, naučia sa byť aj zodpovední a samostatní.

            Tento rok prebieha zahraničná prax od mája do októbra, a to v dvoch turnusoch., pričom každý z jedenástich žiakov pracuje v hoteli 3-4 mesiace. Získavajú skúsenosti na pozícii čašník, barman, kuchár, starajú sa aj o bazény.

             

            Marta Kanalová

          • Praxujúcim žiakom sa na Cypre darí

            20. 9. 2023

            Cyprus je vyhľadávaná dovolenková destinácia. Práve tam v priestoroch luxusného 5* hotela Adams Beach Hotel praxujú naši žiaci. Tento rok prebieha zahraničná prax od mája do októbra, a to v dvoch turnusoch., pričom každý z jedenástich žiakov pracuje v hoteli 3-4 mesiace. Získavajú skúsenosti na pozícii čašník, barman, kuchár, starajú sa aj o bazény.

            Naši žiaci obsluhujú aj na banketingových akciách, akými sú svadby, narodeniny či krstiny. Tam získajú zručnosti, ktoré v našom meste nemôžu nadobudnúť, pretože tieto akcie majú vyššie počty hostí,“ podotkla koordinátorka zahraničnej praxe Ing. Monika Brezovická, ktorá bola v septembri vyslaná na pracovnú cestu na grécky Cyprus. Riaditeľ hotela Demetris Tsingis a manažéri Kassianos Peracha a Adamos Andreou jej ukázali všetky reštaurácie i prebiehajúce banketingové akcie. Zároveň sa dohodli na podmienkach spolupráce na ďalší školský rok. 5* Adams Beach Hotel má 340 zamestnancov a kapacitu vyše 1000 hostí.

            „Naši praxujúci žiaci majú ubytovanie a stravovanie zadarmo, veľmi dobré pracovné prostredie, sú tam aj vynikajúce kolegiálne vzťahy. Ihneď ich prijali do kolektívu. Naučia sa byť samostatní, zodpovední, získajú pracovné návyky, zdokonalia sa v praktických zručnostiach, ale aj v anglickom jazyku. S hosťami hovoria aj po maďarsky, nemecky, niektorí sa naučili základy gréčtiny,“ povedala Ing. Monika Brezovická.

            Michaela FarbákováPeter Oliver Rajnák z V.H sa uchytili v barmanstve a skvele miešajú drinky. Už teraz sa tešia na súťaž FOURFEST. Beáta Bialová (V.H) a Lívia Drobňaková (II.H) servírujú drinky a drobné občerstvenie hosťom na pláži. Melánia GruľováDaniel Brindzák zo IV.H pracujú ako čašníci v reštaurácii Atlantis. Martin Vetrák z nadstavbového štúdia získal nové zručnosti na pozícii kuchár. Osobitné uznanie si zaslúžia Eugen RadičSamuel Vilhan z V.H, ktorí výborne zvládli obsluhu v jednej z najnáročnejších reštaurácií hotela, kde sa denne otočí aj 500 hostí. Ich spolužiak Jakub Podstavek je tu už druhú sezónu, v júli bol vyhodnotený za najlepšieho zamestnanca mesiaca.

            „Našim žiakom sa na zahraničnej praxi veľmi páči. Už sa tešíme na ďalšiu spoluprácu s vedením hotela,“ uzavrela Ing. Monika Brezovická. Dodala, že možnosť zahraničnej praxe nie je len pre hotelovú akadémiu, ale aj pre učebné odbory čašník-servírka, kuchár a nadstavbárov.

             

            Marta Kanalová

              .

            .  

          • Chute a vône domoviny

            18. 9. 2023

            Zažiť tradičné chute a vône domoviny môžete v našej reštaurácii Mladosť na Železničnej uliciOd 18. do 20. septembra prebiehajú Dni slovenskej kuchyne. Varí šéfkuchár banskobystrického hotela Dixon Rišo Cisár.

            Samozrejme, že na príprave jedál sa podieľajú  aj nový šéfkuchár reštaurácie Mladosť Július Gembec, majstri odborného výcviku a žiaci. 

            „Je to tradičná slovenská kuchyňa v modernom prevedení. Prelínajú sa naše klasické suroviny s moderným prístupom a modernou prípravou jedál.  Používame moderné technologické postupy, ako napr. konfitovanie.“ povedal Rišo Cisár. Dodal, že s novým šéfkuchárom reštaurácie Mladosť sa mu spolupracovalo v pohode.  Počas prvého dňa si zákazníci mohli pochutnať aj na grilovaných kuracích prsiach „ sous vide“, plnených údeným oštiepkom a gazdovskou slaninou, s bryndzovou espumou i haluškami z medvedieho cesnaku. 

            Počas Dní slovenskej kuchyne sa budú podávať aj ďalšie špeciality: domáci  kohútí vývar s mäsom, zeleninou a gágoríkmi, pečená baranina po sedliacky s kapustovými haluškami, Zbojnícka kuracia pochúťka v zemiakovej placke, babičkine bryndzové pirohy s gazdovskou slaninou a kyslou smotanou, Furmanské halušky so syrom a klobásou, domáci kysnutý koláč s karamelizovanými slivkami a posýpkou.  V reštaruácii Mladosť je počas septembra obľúbený bufetový spôsob obsluhy.

             

            Marta Kanalová

          • Dni slovenskej kuchyne v reštaurácii Mladosť

            14. 9. 2023

            Zažite tradičné chute domoviny. Od 18. do 20. septembra sme v našej reštaurácii Mladosť pripravili  Dni slovenskej kuchyne. Navariť príde skúsený šéfkuchár Rišo Cisár.

            Pochutnať si budete môcť aj na slovenskej zeleninovej polievke s mrveničkou, grilovaných kuracích prsiach „sous vide“, plnených údeným oštiepkom a gazdovskou slaninou s bryndzovou espumou a haluškami z medvedieho cesnaku, na domácom kysnutom koláči s karamelizovanými slivkami a posýpkou. Obľúbený bufetový spôsob obsluhy.

             

            Marta Kanalová

          • Školský parlament zasadal prvýkrát

            14. 9. 2023

            Po letných prázdninách zasadal prvýkrát 13. septembra školský parlament. Stretli sa zástupcovia tried, aby si zvolili predsedu a podpredsedu. Najvyšší počet hlasov získala znova Tereza Miklovičová (IV.H), ktorá sa znova stala predsedníčkou. Zároveň bude zastupovať študentov v Rade školy. Za ňou skončil  Alex Székely, tiež žiak IV. H, ktorý sa stal opäť podpredsedom. Na treťom mieste sa v hlasovaní umiestnil Adam Valentín Tóth z III.H.

            Témou prvého zasadnutia bol aj plán práce na tento školský rok. Podľa vyjadrenia koordinátorky školského parlamentu Mgr. Žanety Petikovej, najväčším prekvapením bude jednodňový výlet do Budapešti, ktorý sa organizuje 25. októbra. Nebýva totiž bežné, že žiaci okrem zahraničnej praxe chodievajú na takéto výlety do zahraničia.

            „V tomto školskom roku nás čaká aj Študentský ples, Deň Zeme, kabu, Deň detí v materskej škole, Halloween, Mikuláš, vianočný program žiakov, stavanie mája, záverečná opekačka na konci školského roka. Navštívime aj domov dôchodcov a zapojíme sa do charitatívnych zbierok,“ informovala Mgr. Žaneta Petiková.

            Zasadnutia sa zúčastnil aj kameraman, ktorý bude natáčať úvodné video. V ňom sa predstaví činnosť školského parlamentu.

             

            Marta Kanalová

             

          • Nová majsterka v salóne Lada

            12. 9. 2023

            Školský rok sa úspešne rozbehol aj v našom kozmetickom salóne Lada v budove Čierneho orla na Hlavnom námestí. Praxujú tam žiačky z odboru kozmetik, pod vedením majsteriek odborného výcviku. 

            Salón má novú majsterku Bc. Luciu Kováčovú. Vystriedala Elenu Knappovú, ktorá po vyše 30-tich rokoch práce odišla do zaslúženého dôchodku. Bc. Lucia Kováčová nešla do neznámeho prostredia, v salóne Lada pracovala v jeho začiatkoch, v rokoch 2002-2010.

            „Veľmi sa teším, že som tu znova, rada pracujem s deťmi. Mojou ambíciou je, aby v salóne pribudli nové, moderné  prístroje na tvárové ošetrenia, ale aj školenia,“ prezradila Bc. Lucia Kováčová.

            Jej kolegyňa Mgr. Tatiana Repková doplnila, že v salóne Lada používajú kvalitnú značkovú kozmetiku značiek PRIMAVERA ANDORRANA a JANSSEN COSMETICS. Samozrejmosťou sú profesionálne prístroje. Na ošetrenie tváre sa využíva ultrazvuk, ale aj SKIN-SCRUBBER, SILK DERMIC či laser. V rámci služieb nechýba ani úprava a farbenie obočia, masáž, aplikácia masky, depilácia či líčenie.

            „Na jeseň je vhodné ošetrenie prístrojom SILK DERMIC, teda obrusovanie tváre korundovým práškom. Výsledok je viditeľný po prvej aplikácii. V lete sa takéto ošetrenie nevykonáva, aby z dôvodu prudkého slnka nedochádzalo k pigmentácii,“ vyjadrila sa majsterka odborného výcviku Mgr. Tatiana Repková.

            Na snímkach sú naše štvrtáčky, ktoré tento školský rok čakajú maturitné skúšky. Veríme, že ich úspešne zvládnu.

             

            Marta Kanalová

          • Beseda o deťoch a holokauste

            11. 9. 2023

            Deviaty september je na Slovensku pamätným dňom obetí holokaustu a rasového násilia. V tento deň v roku 1941 Slovenský štát ratifikoval takzvaný Židovský kódex. Ten bol sériou zákonov a nariadení, ktoré zbavili 80 000 slovenských Židov občianskych a hospodárskych práv.

            Pri tejto príležitosti prebiehala 11. septembra beseda v školskej knižnici.  Na tému Deti a holokaust  prednášala PaedDr. Erika Tavaly, PhD. , múzejný pedagóg z Múzea holokaustu v Seredi. Žiaci sa počas podnetnej prednášky dozvedeli o tom, prečo boli aj židovské deti súčasťou holokaustu, ale aj ako boli celkovo deti vnímané počas druhej svetovej vojny.

            „Židovské deti počas holokaustu boli nevnímané, pre systém nacistického Nemecka neznamenali nič. Boli potenciálnymi nositeľmi židovského génu alebo zbytočným problémom tým, že často osireli, keďže ich rodičia boli v pracovných a koncentračných táboroch. Deti do 14 rokov boli nepotrebné. Pretože neboli silné, práceschopné a využiteľné, preto pri selekciách nemali šancu prežiť,“ poznamenala  PaedDr. Erika Tavaly, PhD., ktorá navštívila Rimavskú Sobotu v rámci externých výjazdov.

            Cieľom prednášky bolo žiakom celkovo priblížiť tematiku holokaustu, hovoriť  o druhej  svetovej vojne, o hrôzach, ktoré tam boli, ale zároveň rozprávať o potrebe tolerancie, o potrebe toho, aby sme sa vnímali navzájom a o tom, že holokaust nie je záležitosť minulosti, ale je živý až dodnes.

            „Holokaust sa stále týka, pretože ak sa nebudeme vzdelávať v rámci toho, čo sa v minulosti stalo,  nebudeme vedieť tomu čeliť ani v budúcnosti. Učme sa z histórie, poučme sa z toho, čo sa stalo, aby sa to už nikdy nestalo,“  uzavrela PaedDr. Erika Tavaly, PhD.

             

            Marta Kanalová

          • Ďusi navarí halászlé zo sumca

            8. 9. 2023

            Ako je známe, naša reštaurácia Mladosť na Železničnej ulici má nového šéfkuchára Júliusa Gembeca. Má 24–ročnú prax v kuchyni, pričom trinásť rokov pôsobil na Kolibe v Ožďanoch.

            Prvý septembrový týždeň predstavil svoje kulinárske umenie a navaril množstvo chutných jedál. Akcia „Ďusi sa predvádza“ pokračuje. V rámci nej čaká na zákazníkov v reštaurácii Mladosť v utorok, 12. septembra a v stredu špecialita. Ďusi navarí halászlé zo sumca (harcsa halászlé).

            Vybrať si budete môcť aj z jedálneho lístka, z piatich hlavných jedál a dvoch polievok. Pochutnať si môžete na jedlách: Rizotto frutti de mare s morskými plodmi, vínom a parmezánom, babičkine lievance s lekvárom, furmanské halušky so syrom a gazdovskou slaninou, grilovaná ryba Mahi-Mahi s vínovo-citrónovou omáčkou, zemiakové placky s údeninou a kyslou kapustou, morská šťuka hejk s pečenou cviklou a zemiakmi či držková podľa Ďusiho.   

             

            Jedálny lístok od 11. – 15.09.2023

             

            Pondelok

            Hovädzí vývar s cestovinami, Gulášová

            Vyprážaný, kurací karpatský rezeň s cesnakovým dipom

            Bravčový  segedínsky   guláš špeciál, knedle

            Hovädzie soté „Beat Sante“

            Rizotto frutti de mare s morskými plodmi, vínom a parmezánom

            Babičkine  lievance s lekvárom

            Dezert: Babičkine  lievance s lekvárom

             

            Utorok

            Zemiaková, Fazuľová Jókai

            Gyros z kuracích pŕs s prírodnou omáčkou

            Bravčový prírodný rezeň Budapest s restovanou kuracou pečeňou

            Furmanské halušky so syrom a gazdovskou slaninou

            Grilovaná ryba Mahi- Mahi s vínovo-citrónovou omáčkou

            Štefánska hovädzia pečienka, ryža, špeciálne  miešaný šalát kuchára Barnu

            Dezert: Podľa  výberu kuchárky Renáty

             

            Streda

            Slepačí  vývar, Zeleninový boršč

            Salašnícka bravčová krkovička so strapačkami

            Zemiakové placky s údeninou a kyslou kapustou

            Lasagne s mäsom

            Vyprážaný kurací rezeň, kaša

            Osie hniezdo so škoricou

            dezert:  Osiel hniezdo so škoricou

             

            Štvrtok

            Hovädzí vývar s gágoríkmi, Kulajda s vajcom a kôprom

            Vyprážaný  bravčový rezeň, zemiakový šalát

            Sviečková na smotane, knedle

            Zeleninové rizoto z morčacieho stehna s parmezánom

            Granatiersky pochod

            Morská šťuka hejk s pečenou cviklou a zemiakmi

            Dezert: Podľa vedúcej Mariky

             

            Piatok

            Zeleninová, Držková podľa Ďusiho

            Vyprážané šampióny, zemiaky, šalát

            Pizza so šunkou a syrom podľa Barnu

            Plnená bravčová roláda so sušenými paradajkami a údeným syrom

            Pošírovaný  losos na smotanovom baby špenáte

            Koláč z kysnutého cesta s ovocím a poleva podľa majsterky Juditky

            Dezert: Koláč z kysnutého cesta

             

            Špecialita  týždňa – Ďusi sa predvádza

            UTOROK, STREDA – Halászlé zo sumca/ harcsa halászlé) samostatne 0,5  l – 5,50 €

             

            V septembri je v reštaurácii Mladosť obľúbený bufetový spôsob obsluhy. Neváhajte a doprajte si chutný obed.

             

             

            Marta Kanalová

             

          • Inštalatéri rekonštruujú priestory pre odborný výcvik

            7. 9. 2023

            Školský rok sa úspešne rozbehol aj u žiakov v učebnom odbore inštalatér. Počas praktického vyučovania nezaháľajú. Pustili sa do rekonštrukcie priestorov pre odborný výcvik v budove Čierneho orla.  

            Ako sa vyjadril majster OV Mgr. Štefan Delič, odstránila sa stará podlaha a urobil protiprašný náter. Práce zahŕňajú aj zváranie, brúsenie železa a maľovanie pracovných stolov. Vykonávajú ich žiaci II. C a III. C v rámci odborného výcviku.  Mgr. Štefan Delič poznamenal, že učni sú šikovní a samostatní.

            Inštalatér je najnovším učebným odborom, ktorý je trojročný. Pripravuje žiakov na kvalifikované vykonávanie odborných činností spojených s montážou, údržbou a opravami vodovodných, odpadových, plynovodných a vykurovacích rozvodov a zariadení.  Učni  nevykonávajú len prax v školských dielňach, ale v prípade potreby prerábajú aj priestory školy. Musia zvládnuť všetky činnosti, aby z nich boli inštalatéri, ktorých nič neprekvapí.

             

            Marta Kanalová

          • Reštaurácia Mladosť s novým šéfkuchárom

            4. 9. 2023

            Po letných dovolenkách je od 4. septembra opäť v prevádzke naša reštaurácia Mladosť na Železničnej ulici s novým šéfkuchárom. Je ním Július Gembec, ktorý trinásť rokov pôsobil na Kolibe Ožďanoch. Prezradil, že práca v školskej prevádzke je pre neho novou výzvou.  

            „Chcem naučiť mladých ľudí samostatne variť a odovzdať im svoje skúsenosti. Mám 24-ročnú prax v kuchyni,“ povedal Július Gembec, ktorý je inštruktorom. Po ukončení štúdia mieni pracovať ako majster odborného výcviku. Najradšej varí tradičné jedlá slovenskej kuchyne.  V prvý deň otvorenia prevádzky po letných dovolenkách v rámci akcie Ďusi sa predvádza“ pripravil kurací paprikáš, špenátové halušky a špíz. Zvyšné jedlá varili kolegovia spoločnými silami.

            Počas týždňa si budete môcť pochutnať aj na iných špecialitách, akými sú: bryndzové halušky, placky s hríbovými omáčkami, dezert podľa Ďusiho, baraní perkelt s maslovými haluškami, zbojnícka pochúťka v placke, halušky s kapustou, pošírovaný losos na smotanovom baby špenáte, zemiakové šúľance na masle praženou strúhankou, pečené kuracie stehno v medovo-balzamikovej marináde, držková podľa Ďusiho či hríbovka.

             V septembri sa môžete tešiť aj na obľúbený bufetový spôsob obsluhy. Novinkou v našej Reštaurácii Mladosť je aj to, že vybrať si môžete už z piatich hlavných jedál a dvoch polievok.

            Neváhajte a doprajte si dobrý obed v našej reštaurácii Mladosť. Jedálny lístok nájdete na: https://www.sosos.sk/ponuka-tyzdna-v-prevadzkach-2/ponuka-tyzdna-junior-komplex/


            Marta Kanalová

             

          • Do školy sa opäť vrátil život

            4. 9. 2023

            Po letných prázdninách sa v pondelok, 4. septembra ,  otvorili brány našej školy. Začal sa nový školský rok 2023/24. Po štátnej hymne patrilo úvodné slovo riaditeľovi našej školy PaedDr. Jaroslavovi Bagačkovi.

            V svojom príhovore spomenul, že máme 21 tried a okolo 500 žiakov. Aj počas tohto školského roku bude prebiehať množstvo zaujímavých podujatí a aktivít,  vrátane 15. ročníka podujatia FOURFEST či týždňov medzinárodných kuchýň v našich prevádzkach.    

            „Chceme skvalitniť praktické vyučovanie, výrazne uplatniť prax u firiem a posilniť duálne vzdelávanie, materiálne ďalej budovať školu, zapojiť sa do projektu rekonštrukcie objektu Čierny orol a zmodernizovať vyučovanie v triedach.  Našim zámerom je venovať sa aj žiakom so špeciálnymi  výchovno-vzdelávacími potrebami, ktorých neustále pribúda, ako aj marginalizovaným komunitám, s ktorými pracujeme,“ vyjadril sa PaedDr. Jaroslav Bagačka.

            Cieľom vedenia školy je aj lepšie uplatnenie absolventov na trhu práce a vytvorenie kvalitných služieb pre verejnosť v našich prevádzkach.  Naša škola roky spolupracuje aj so zahraničnými partnermi  z Čiech, Maďarska a z Poľska. Úspešne funguje aj Študentský parlament.

            Prajeme všetkým úspešný a pohodový nový školský rok.


            Marta Kanalová

          • Super nálada na poslednej letnej tancovačke

            1. 9. 2023

            Počas leta organizovala naša škola niekoľko podujatí v átriu Čierneho orla. Prebehli aj tanečné zábavy, ktoré mali veľký úspech. Posledná sa konala 31. augusta. Do tanca hrali Nostalgia duo-Magda Ráková a Dodo Mikulec

            Nechýbala ani chutná večera, o ktorú sa postaral náš šéfkuchár Ferry Széplaky.  Servírovali sa jedlá: grilovaný kurací steak so zeleninovou ryžou a bylinkovým maslom, vyprážaný syr v sezamovej srúhankse s hranolkami a tatárskou omáčkou, kebab tanier s hranolkami, dusenou ryžou, cesnakovým dipom a zeleninou, vyprážaný bravčový rezeň s varenými zemiakmi a tatárskou omáčkou.

            Ako ilustrujú aj naše fotografie, zábava na podujatí Pod krídlami Čierneho orla bola skvelá.

             

            Marta Kanalová

          • Pedagogická rada s rozlúčkou kolegov, odchádzajúcich do dôchodku

            31. 8. 2023

            Pár dní pred začiatkom nového školského roka, 31. augusta, prebiehala vyhodnocovacia pedagogická rada. Jej cieľom bolo vyhodnotiť žiakov, ktorí robili opravné skúšky a náhradnú klasifikáciu.  

            Riaditeľ školy PaedDr. Jaroslav Bagačka po odznení štátnej hymny informoval o pláne práce na tento školský rok, o akciách a podujatiach spoločenského charakteru, ktoré sa budú organizovať. Tému bolo aj duálne vzdelávanie či integrovaní žiaci, ktorých pribúda.  Boli predstavení aj noví kolegovia.

            Vedenie školy sa zároveň rozlúčilo s našimi zamestnancami pri príležitosti odchodu do dôchodku. Riaditeľ školy PaedDr. Jaroslav Bagačka im poďakoval za dlhoročnú prácu a odovzdal kvety.  Do dôchodku odchádzajú: Agáta Háková, Ing. Tamara Filadelfiová, Klára Poprocká, Alžbeta Uhrinová, Zlatica Gregorcová, Elena Knappová, Zuzana Barta Fazekašová. Za všetkých sa prihovorila Ing. Tamara Filadelfiová, ktorá poďakovala za spoluprácu. Poznamenala, že sa na našej škole cítili dobre, ale nastal čas generačnej výmeny.

            Našim odchádzajúcim kolegom prajeme hlavne veľa zdravia, spokojnosti a oddychu na zaslúženom dôchodku a novým veľa úspechov v práci, nech sa v našom kolektíve cítia príjemne.    


            Marta Kanalová

          • Novinky v reštaurácii Mladosť, aj akcia Ďusi sa predvádza

            30. 8. 2023

            Po letných dovolenkách otvára v pondelok, 4. septembra svoje brány naša reštaurácia Mladosť na Železničnej ulici. Opäť si budete môcť vychutnať dobré jedlo. A nielen to. Máme pre vás niekoľko noviniek.

            Budete si môcť vybrať až z piatich hlavných jedál a dvoch polievok. Novým šéfkuchárom je Július Gembec, ktorý trinásť rokov pôsobil  na známej Kolibe v Ožďanoch. Súčasťou prvého týždňa prevádzky reštaurácie Mladosť bude akcia „Ďusi sa predvádza“. V rámci nej predvedie nový šéfkuchár svoje kulinárske umenie. Budete si môcť pochutnať na jeho špecialitách: špenátové halušky so syrovou omáčkou podľa šéfkuchára Ďusiho, kurací paprikáš s cestovinou, bryndzové halušky, placky s hríbovými omáčkami, dezert podľa Ďusiho, baraní perkelt s maslovými haluškami, zbojnícka pochúťka v placke, halušky s kapustou, pošírovaný losos na smotanovom baby špenáte, zemiakové šúľance so strúhankou a maslom, pečené kuracie stehno v medovo-balzamikovej marináde, držková podľa Ďusiho, hríbovka či kapustová s klobásou.

            V septembri sa môžete tešiť aj na obľúbený bufetový spôsob obsluhy. Od 18. do 20. septembra prebehnú Dni slovenskej kuchyne. Variť bude aj známy šéfkuchár Rišo Cisár. Servírovať sa budú klasické i moderné jedlá slovenskej kuchyne.

            Jedálny lístok 4.9. - 8.9.2023

            Pondelok

            Slepačí vývar s cestovinou, Kapustová s klobásou

            Vyprážaný kurací špíz-Junior so šunkou a syrom

            Debrecínsky bravčový guláš, cestovina

            Morská šťuka hejk s pečenou cviklou a zemiakmi

            Špenátové halušky so syrovou omáčkou podľa šéfkuchára Ďusiho

            Kurací paprikáš s cestovinou

            Dezert podľa vedúcej Mariky

             

            Utorok

            Zeleninová so strúhaním, Cesnaková

            Hovädzie varené zadné s paradajkovou omáčkou, knedle

            Penne arabiata s pikantným paradajkovým pestom a parmezánom

            Plnené kuracie stehno Gödöllő, blanšírované striky s baby mrkvou

            Bryndzové halušky

            Placky s hríbovými omáčkami

            Dezert podľa Ďusiho

             

            Streda

            Držková podľa Ďusiho, Krúpková

            Konfitované bravčové karé, plnené so sušenými paradajkami a rukolou

            Grilované kuracie medailóniky s omáčkou qatro formagi

            Vyprážaný karfiol s tatárskou omáčkou, varené zemiaky

            Baraní perkelt s maslovými haluškami

            Zbojnícka pochúťka v placke

            Dezert podľa kuchára Barnu

             

            Štvrtok

            Hovädzí vývar, Fazuľová s údeným kolenom

            Vyprážaný kurací rezeň, zemiakový šalát

            Bravčová krkovička Várkapu s hydinovou pečeňou

            Guláš Petra Voka, houskový knedlík

            Halušky s kapustou

            Pošírovaný losos na smotanovom baby špenáte

            Dezert podľa majsterky Juditky

             

            Piatok

            Kurací vývar, Hríbovka

            Koložvárska kapusta skladaná

            Vyprážaný karbonátok, kaša, uhorka

            Hovädzia sviečková Stroganov

            Zemiakové šúľance so strúhankou a maslom

            Pečené kuracie stehno v medovo-balzamikovej marináde

            Dezert Zemiakové šúľance so strúhankou a maslom

             

            Neváhajte a doprajte si dobrý obed v našej reštaurácii Mladosť. Tešíme sa na vašu návštevu.

             

            Marta Kanalová  

          • Salón Lada po dovolenkách v prevádzke

            25. 8. 2023

            Po letných dovolenkách je opäť v prevádzke náš kozmetický salón Lada na Hlavnom námestí. Praxujú tam žiačky z odboru kozmetik, pod vedením majsteriek odborného výcviku.

            Je vybavený profesionálnymi prístrojmi. Na ošetrenie tváre sa využíva ultrazvuk, prostredníctvom ktorého sa vpravujú výživné látky do pokožky, ale aj SKIN-SCRUBBER, SILKDERMIC či laser. V rámci služieb nechýba ani úprava a farbenie obočia, masáž, aplikácia masky či depilácia.

             

            Marta Kanalová

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje