• Easy day

            21. 4. 2023

            Spontánny nápad dostali žiaci I.P triedy.  Skupina „English Gang“, ako sa nazvali, pod vedením Bianky a Alenky vytvorili kreatívne video a foto, vyjadrujúce radosť, elán, tímovosť a spolupatričnosť.  V mini klipe zverejnenom na školskom účinkoval aj vyučujúci angličtiny. Žiaci prezradili, že sa nechali inšpirovať podobným videom v jednej zo zahraničných škôl.

             

          • Výzdoba s nádychom leta

            21. 4. 2023

            Našu školu zdobia letné aranžmány. Hýria pestrosťou a kreativitou. Vytvorili ich šikovné ruky dievčat z aranžérskeho krúžku, ktorý pracuje pod vedením majsterky OV Bc. Zuzany Chamulovej.

            „Po jarnej výzdobe sa dekorovala škola letnými aranžmánmi, pretože sa už tešíme na leto. Zároveň sa pripravujeme na 14. ročník festivalu FOUR FEST,“ prezradila Bc. Zuzana Chamulová. Dodala, že v súťažiach odborných zručností v kategórii obchodný pracovník budú súťažiť žiačky Vivien Danyiová z I. A a Rebeka Lakatošová z II.A. Súťaž bude pozostávať z balenia fľaše, krabice a dekorovanie stola na tému Moja vytúžená dovolenka. Festival FOUR FEST  sa uskutoční 18. mája. 

             

            Marta Kanalová

          • Reprezentovali školu na Majstrovstvách somelierov Slovenska

            20. 4. 2023

            Vo vinárstve Karpatská perla sa v dňoch 18.-19. apríla konali  WinePlanet Trophy- Majstrovstvá somelierov Slovenska 2023 v kategórii junior. Zúčastnilo sa ich 19 súťažiacich. Zastúpenie mala aj naša škola, ktorú reprezentovali Alexandra Mičkyová a Lenka Kántorová z II.H.

            „Súťaž pozostávala z teoretickej a praktickej časti. Mali písomný test, zameraný na vinohradníctvo a vinárstvo Slovenska, najznámejšie odrody viniča hroznorodého, základné znalosti o káva, čaji, destilátoch, základných miešaných nápojoch a pive. Súčasťou  praktickej časti bol senzorický test a servis ružového vína,“ povedala  vyučujúca odborných predmetov Ing. Janka Spodniaková.

            Súčasťou majstrovstiev boli aj sprievodné akcie: prehliadka vinárstva a degustácia vín spoločnosti Karpatská perla. Všetci súťažiaci dostali diplom za účasť.

            Aké mali dojmy zo súťaže žiačky, ktoré reprezentovali našu školu?

            „Súťaž sa mi veľmi páčila, aj množstvo aktivít. V teste ma prekvapili niektoré otázky, ktoré boli ťažšie. Naučili sme sa nové veci. Bola aj tréma, ale táto skúsenosť ma inšpirovala do budúcnosti,“ vyjadrila sa Alexandra Mičkyová.

            „Majstrovstvá prebiehali v pohode. Atmosféra bola vynikajúca. Niektoré časti boli náročnejšie, ale nabrali sme nové skúsenosti,“ povedala Lenka Kántorová.

            Ďakujeme žiačkam za reprezentáciu našej školy. 

             

            Marta Kanalová

          • Vyhodnotili súťaž s knižnou tematikou

            18. 4. 2023

            Pri príležitosti marca- mesiaca knihy prebiehala na našej škole kreatívna súťaž. Organizovala ju Mgr. Monika Slobodová. V rámci nej mohli žiaci namaľovať svoju obľúbenú knihu, literárnu postavu, vytvoriť záložku do knihy alebo napísať príbeh, ktorý na škole zažili.  

            Vyhodnotenie prebiehalo 14. apríla v priestoroch školskej knižnice. Práce hodnotili Mgr. Anna Galambová a Mgr. Žaneta Petiková.

            V  kategóriNamaľuj svoju obľúbenú knihu, literárnu postavu sa na prvom mieste umiestnili Nina Ivargová a Natália Poznánová z I.A, obe vytvárali obálku knihy. Na druhom mieste sa umiestnila Nicol Jóžová z III.H, ktorá nakreslila postavu z obľúbeného komixu. Tretie miesto patrilo Adamovi Valentínovi Tóthovi z II.H za vytvorenie obalu vymyslenej knihy. Na štvrtom mieste skončila Miroslava Fábryová z I.P za namaľovanú obľúbenú literárnu postavu.

            V kategórii  Napíš príbeh, čo si na našej škole zažil získala prvé miesto Sofia Nagyová, druhé Olívia Faltinová a tretie Gabriela Asztalosová z I.H.

             

            Marta Kanalová

          • Týždeň maďarských špecialít

            17. 4. 2023

            Špeciality obľúbenej maďarskej kuchyne si môžete vychutnať v reštaurácii Mladosť na Železničnej ulici. Od 14. do 21. apríla tam prebieha Týždeň maďarskej kuchyne, ktorý slávnostne otvorili v kaviarni zariadenia Junior komplex. Jedlá pripravujú žiaci a zamestnanci našej školy v spolupráci s partnerskou školou Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium v Egri.

            Riaditeľ našej školy PaedDr. Jaroslav Bagačka vo svojom príhovore vyzdvihol dlhodobú spoluprácu s partnerskými školami v Maďarsku, v Egri a Ózde. Prvý projekt bol realizovaný s partnermi z Ózdu v roku 2002. Zároveň poznamenal, že maďarská kuchyňa patrí medzi najlepšie kuchyne v Európe. Cieľom takýchto partnerských akcií je prepájať aj spoluprácu krajín V4, podporovať slovensko-maďarskú spoluprácu a budovať cezhraničné vzťahy aj vzhľadom na to, že žijeme v národnostne zmiešanom regióne.

            Slávnostného otvorenia sa zúčastnili aj poslanec BBSK a mestského zastupiteľstva František Auxt, šéfkuchár Kiss László z partnerskej školy v Ózde, majstri OV z partnerskej školy v Egri Hanuszik László a Meskó Norbert, vedenie našej školy i niektorí zamestnanci. V kultúrnom programe vystúpila speváčka i gitaristka Mária Páko a Mákvirágok, slovenskú báseň predniesla Sofia Nagyová z I.H a maďarskú zarecitoval  Angelo Sarközi z I.P.  

            Počas Týždňa maďarskej kuchyne môžete ochutnať bravčové karé plnené kapustou a bacon slaninkou, cesnakovú cigánsku pečienku, kurací paprikáš s haluškami, bravčové rebierka Bakonyi, debrecínsku plnenú kapustu, halászlé a množstvo iných špecialít. Nechýba ani obľúbená sladká pochúťka halušky Somlói.

            „Jedlá, ktoré pripravujeme, nie sú celkom typické maďarské, ale aj medzinárodné. Typické pre maďarskú kuchyňu sú vyprážané, pečené a korenené jedlá. Preferujú sa pikantné pokrmy, ale nie až tak štipľavé na rozdiel od iných kuchýň, aj keď si to mnohí ľudia myslia,“ prezradil majster Hanuszik László, majster OV z partnerskej školy v Egri.  


            Marta Kanalová ​​​​​​​

          • Zaujímavý a podnetný Deň Zeme

            14. 4. 2023

            Vyše polstoročia oslavujú obyvatelia našej planéty 22. apríl ako Deň Zeme. Pri tejto príležitosti sa každoročne konajú rôzne aktivity aj na našej škole. Organizuje ich Študentský parlament pod vedením koordinátorky Mgr. Žanety Petikovej. Zapájajú sa nielen žiaci, ale aj pedagógovia.

            Aj tento rok bolo v rámci Dňa Zeme, ktorý prebiehal 14. apríla, pripravených množstvo aktivít.  Žiaci si vypočuli prednášku Ing. Želmíry Ružičkovej, pracovníčky CHKO Cerová vrchovina, o ochrane sysľa, pozreli environmentálny film, v školskej knižnici prebiehali aktivity s Mgr. Monikou Slobodovou, zamerané na recykláciu a separovanie odpadu. V rámci aktivity ŠIKOVNÉ RUKY sa vytvárali plagáty na tému ekológia.

            Ďalšou aktivitou bola EKO STOPA v počítačovej učebni, ktorú viedla MVDr. Zuzana Matúšová. Žiaci sa počas nej dozvedeli, ako znížiť vlastnú ekologickú stopu.  Ani tento rok nechýbali pracovné listy s rôznymi úlohami, ktoré mali študenti počas Dňa Zeme zvládnuť. Upratovalo sa  okolie školy, pracovný ruch vládol aj v Klimatickej záhrade. Dve aktivity, zamerané na ekológiu, pripravila mentorka Mgr. Alena Kubaliaková.  Žiaci vytvárali plagáty s tematikou životného prostredia a v rámci aktivity TVOJA STOPA vypĺňali dotazníky na tému ropa.     

             „Cieľom našich aktivít je žiakov zaujať, aby sa niečo nové naučili, zamysleli nad významom Dňa Zeme a pochopili, prečo je potrebné venovať náležitú pozornosť ekológii a ochrane životného prostredia,“ poznamenala koordinátorka Študentského parlamentu Mgr. Žaneta Petiková.

            Deň Zeme vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Iniciátorom bol environmentálny aktivista, senátor Spojených štátov z Wisconsinu, Gaylord Nelson. Oslavuje sa od roku 1970.


            Marta Kanalová

          • Dni ázijskej kuchyne

            12. 4. 2023

            Jedlá, hýriace mnohými farbami, si môžete vychutnať od 12. do 14. apríla počas Dní ázijskej kuchyne v našej reštaurácii Mladosť. Varí šéfkuchár Daniel Melicherík, víťaz strieborného pásma na súťaži Global Chef Challenge v talianskom meste Rimini a predseda bratislavského klubu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov (SZKC).

            Ochutnať môžete ostrokyslú polievku, kuracie kúsky v sladkokyslej omáčke, karfiolové red curry, jarné zeleninové rolky, pikantný kapustový a šalát z čerstvej zeleniny, sladký dezert matcha cheesecake a množstvo iných špecialít. Do prípravy jedál sa aktívne zapájajú aj praxujúci žiaci pod dohľadom majstrov OV.

            Čím sa vyznačuje ázijská kuchyňa? Ako prezradil Daniel Melicherík, čerstvými surovinami, sójovou omáčkou, koriandrom, rôznorodosťou, farbami, čerstvosťou a množstvom korenín. Je veľmi zdravá, pretože je založená na rovnováhe.  


            Marta Kanalová

          • Veľkonočný florbalový turnaj

            5. 4. 2023

            Telocvičňa našej školy sa 5. apríla zaplnila florbalistami. Konal sa tam Školský veľkonočný florbalový turnaj.  Tento kolektívny halový šport, podobný pozemnému hokeju, je v našej škole obľúbený. Hrávajú ho nielen chlapci, ale aj dievčatá.

            Súťažili štyri 6-členné družstvá: MATURANTI-V.H, KŠFM- II.H, IV.H, 1.LIGA (inštalatéri a kuchári). Celkovo sa turnaja zúčastnilo 25 žiakov z týchto tried: II.H, III.H, IV.H, V.H,I.C, II.C, I.P, I.V, I.M. Hralo sa systémom každý s každým 2x10 minút. Rozhodoval Mgr. Boris Hričan, ktorý bol zároveň aj organizátorom turnaja.  

            „Florbalový turnaj sa organizuje každoročne. Cieľom je zašportovať si a propagácia florbalu ako športu, ktorý je populárny,“ povedal organizátor turnaja Mgr. Boris Hričan.

            A ako florbalový turnaj dopadol? 1. miesto si vybojovalo družstvo KŠFM-II.H, 2. miesto MATURANTI-V.H a 3. miesto IV.H . Na 4. mieste skončila 1.LIGA (inštalatéri a kuchári). Najlepším brankárom turnaja bol Jakub Šišiak z II.H a najlepším strelcom Pavel Sendrei z V.H.


            Marta Kanalová

          • Čo sa naučili, preverili v praxi

            4. 4. 2023

            Praktické vedomosti našich hotelákov z III.H preverila ročníková práca, ktorú museli zvládnuť 4. apríla. Študenti boli rozdelení do dvoch skupín. Jedna z nich pripravovala štvorchodové jedlo a druhá mala na starosti prípravu slávnostnej tabule, miešaného nápoja, kávy podľa výberu a samotnú obsluhu.

            Ako povedala majsterka OV Judita Melišíková, študenti hotelovej akadémie mali  na ročníkovú prácu päť hodín. Čo sa týka prípravy jedla, spoločne si vybrali recepty a podľa nich varili. Predjedlom bola lososová pena, polievkou consommé, hlavný jedlom pečené kačacie stehno s lokšami a jablkovou omáčkou. Nechýbal ani dezert-karamelové rezy. Hodnotila sa aj chuť jedla, vzhľad, technológia, čistota pracoviska i obsluha.


            Marta Kanalová

          • Barmanský kurz o pozitívnej energii

            31. 3. 2023

            Svet vôní, chutí, pôžitkov, kreativita a vytváranie pozitívnej energie. Aj o tom je barmanstvo. Na toto zaujímavé remeslo bol zameraný päťdňový základný barmanský kurz- 1 level. Prebiehal od 27. do 31. marca  v priestoroch kaviarne v zariadení Junior Komplex. Viedol ho špičkový barman, licencovaný lektor Slovenskej barmanskej asociácie (SkBA) Ján Majoroš.

            Prvý deň bol zameraný na teoretickú časť a počas ďalších dní sa žiaci učili prakticky pripravovať rôzne druhy miešaných nápojov. Získali množstvo skúseností, informácií a poznatkov o barmanstve. Účastníci kurzu sa oboznámili aj s prípravou pracoviska, barmanským inventárom a jeho používaním, pomôckami pri príprave miešaných nápojov, desatorom barmana i so zásadami prípravy miešaných nápojov.  

            Výstupom kurzu bol certifikát SkBA, platný vo všetkých členských krajinách IBA (Medzinárodnej barmanskej asociácie). Jeho podmienkou bolo úspešné zvládnutie teoretickej a praktickej skúšky. Licencovaný lektor Ján Majoroš odovzdal certifikáty 18 úspešným absolventom kurzu. Najlepším účastníkom bol Maksym Kostiuk z II.H. Slávnostného odovzdávania certifikátov sa zúčastnili aj zástupkyňa riaditeľa školy pre teoretické vyučovanie Ing. Martina Kuzmová a koordinátorka kurzu Mgr. Gabriela Chlpošová Garaiová, ktorá vedie na škole barmanský krúžok.

            Ako poznamenal Ján Majoroš, certifikát pomôže absolventom kurzu lepšie sa uplatniť v praxi. Dobrý barman je žiadaný nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Okrem základného kurzu môžu žiaci absolvovať aj 2 level - vyššiu školu barmana a 3 level, špecializovaný kurz, zameraný na horúce miešané nápoje. 


            Marta Kanalová


          • Oslavy Dňa učiteľov s oceňovaním pedagógov

            31. 3. 2023

            Deň učiteľov sme oslávili 30. marca vo vynovených priestoroch Domu osvety na Jesenského ulici. Pozvaní boli všetci zamestnanci našej školy, niektorí bývalí zamestnanci i hostia. Ako povedal riaditeľ školy PaedDr. Jaroslav Bagačka, cieľom bolo pripomenúť si odkaz J. A. Komenského pre súčasnosť i stmeliť kolektív. Vo svojom príhovore poznamenal, že učitelia majú poslanie robiť svet lepším, formovať mladých ľudí, otvárať im cesty k poznaniu, byť majákom a možno aj vzorom.

            Snažíme sa uplatňovať niektoré princípy Komenského. Sme školou, ktorá má svojho ducha, kultúru, zabezpečuje kvalitné služby pre verejnosť dokonca aj gastronomické,“  vyjadril sa PaedDr. Jaroslav Bagačka, Zároveň poďakoval pedagógom za ich prácu. Prítomným sa prihovorila aj predsedníčka Študentského parlamentu Tereza Miklovičová. Vo svojom príhovore povedala: „V živote žiaka zohrávate veľkú rolu, nielen ako učiteľ, ale mnohokrát ako rodič, radca či priateľ. Trávime spolu dlhé hodiny v školských laviciach a prevádzkach našej školy, v našich mladých životoch nám ukazujete správny smer a učíte nás predovšetkým byť vzdelanými, mladými ľuďmi.“

            Pri príležitosti Dňa učiteľov odovzdal riaditeľ školy pamätné plakety za prácu dlhoročným pedagógom Ing. Tamare Filadelfiovej, Elene Knappovej a Mgr. Viliamovi Vašovi.

            Ing. Tamara Filadelfiová: „Veľmi si cením, že som bola ocenená. Na škole pôsobím od 1. septembra 1992 a verím, že som bola ocenená za 31 rokov, ktoré som tu strávila a za 10 rokov vo funkcii zástupkyne riaditeľa školy.“

            Elena Knappová: „Takéto ocenenie si veľmi vážim, nečakala som to. Pracujem na tejto škole 32 rokov a veľmi ďakujem riaditeľovi a vedeniu školy, že ma takto ocenili.“

            Mgr. Viliam Vaš: „Bolo to príjemné prekvapenie. Nečakal som to. Za vyše 22 rokov pôsobenia na škole som nikdy nebol takto ocenený.“

            Plakety pri príležitosti Dňa učiteľov mieni vedenie školy udeľovať aj v budúcnosti. O umelecký zážitok sa postarala Ľudová hudba Juraja Pecníka. Nechýbala ani slávnostná recepcia. Obsluhovali žiaci II.H, II.C, III.H, III.C a IV.H. Jedlo pripravovali žiaci I.S, II.P, III.P a III.H pod dohľadom majstrov OV.


            Marta Kanalová

          • Deň učiteľov plný milých prekvapení

            28. 3. 2023

             „Jeden deň s dobrým učiteľom je viac ako tisíc dní usilovného samoštúdia,“ povedal učiteľ národov Ján Amos Komenský. V duchu jeho výroku sa niesli aj aktivity pri príležitosti Dňa učiteľov

            Hneď ráno, 28. marca, vítali pedagógov vo vestibule školy Simona Šusteková z III. H a Erika Spodniaková z III.P.  Darovali im kvietok a pozdrav, v ktorom im v mene Študentského parlamentu a všetkých žiakov popriali krásny Deň učiteľov, veľa trpezlivosti, zdravia a pohody. Kvietky žiaci darovali aj majstrom OV v prevádzkach Čierny orol, Mladosť, kozmetickom salóne Lada a v kaderníctve.

            „Rannú aktivitu sme organizovali s cieľom pripomenúť si sviatok učiteľov a poďakovať im za náročnú prácu, ktorú vykonávajú. Deň učiteľov sa oslavuje 28. marca preto, lebo vtedy sa narodil Ján Amos Komenský,“ vyjadrila sa koordinátorka Študentského parlamentu Mgr. Žaneta Petiková.

            Ďalšie príjemné spestrenie sviatočného dňa čakalo na pedagógov v školskom bare. Súťažné miešané drinky boli darčekom od  Lukáša Jakaba z I.M. a Simony Šustekovej z III. H, ktorá pripravila s Tomášom Rajtukom z III.H aj sladké prekvapenie.

             „Nápad vznikol z iniciatívy žiakov, ktorí chodievajú na súťaže, či by nemohli namiešať súťažné drinky, aby ich mohli ochutnať aj pedagógovia,“ prezradila organizátorka tejto aktivity a vedúca baristického krúžku Ing. Ivana Čillíková.


            Marta Kanalová

          • FOUR FEST už čoskoro

            27. 3. 2023

            Máj bude plný zábavy, súťaží, hudby a skvelej atmosféry. 14. ročník medzinárodného festivalu FOUR FEST sa blíži. Prebehne 18. mája v dome kultúry a v priestoroch hotela Zlatý býk.

            Podujatie, ktoré svojím rozsahom a významom prekročilo hranice nášho mesta či regiónu, spája odborné školy krajín V 4, umožňuje konfrontovať zručnosti, vymieňať skúsenosti a nadväzovať priateľstvá. 

            Čo nás čaká?

            Témou tohto ročníka je Moja vytúžená dovolenka. Prebehnú súťaže zručností v odboroch kuchár, barman. čašník, barista, someliér, kaderník, kozmetik a obchodný pracovník.

            Moderátorom festivalu bude herec Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene Daniel  Výrostek, absolvent  herectva na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Za stvárnenie Jozefa Gregora Tajovského získal Cenu literárneho fondu.

            Tešiť sa môžete aj na koncert populárnej kapely Metalinda.

            Deň pred podujatím FOUR FEST bude na nádvorí Čierneho orla súťaž vo varení držkovej polievky. Veríme, že aj tento ročník festivalu sa vydarí.


            Marta Kanalová

          • Väčšina murárov sa uplatňuje v zahraničí

            24. 3. 2023

            Murovanie, pokladanie dlažby i obkladačiek, montáž sadrokartónu, zatepľovanie, stierkovanie i maľovanie- to všetko musia zvládnuť žiaci 3-ročného učebného odboru murár. Na našej škole funguje už niekoľko rokov. 

            „Žiaci musia zvládnuť všetky stavebné práce. Odborný výcvik prebieha v priestoroch budovy Čierneho orla a v zmodernizovanom stredisku praktického vyučovania Junior Komplex. Žiaci pomáhajú aj pri rekonštrukcii školských priestorov. Pokladali dlažbu a maľovali priestory Čierneho orla, rekonštruovali aj stĺpiky v átriu, znižovali stropy v dielňach. Maľovali školský bar a tried.y Spolu s učňami odboru inštalatér prerábali šatňu a sprchu na prízemí budovy školy,“ povedal majster OV Bc. Štefan Delič.

            Dodal, že väčšina žiakov sa uplatňuje v zahraničí. O zručných murárov, ktorí majú vodováhu v oku,  je totiž veľký záujem. 


            Marta Kanalová

          • O učebný odbor inštalatér je záujem

            23. 3. 2023

            Inštalatér je najnovším učebným odborom. Beží druhý školský rok. Pripravuje žiakov na kvalifikované vykonávanie odborných činností spojených s montážou, údržbou a opravami vodovodných, odpadových, plynovodných a vykurovacích rozvodov a zariadení. 

            „V tomto učebnom odbore máme osem prvákov a trinásť druhákov. Je oň veľký záujem. V septembri sme mohli prijať menej žiakov ako bol záujem,“ poznamenal majster OV Bc. Štefan Delič.  Dodal, že žiaci nevykonávajú len prax v školských dielňach, ale prerábajú aj priestory školy. Nedávno spolu s učňami odboru murár prerábali šatňu a sprchu na prízemí budovy školy.

            Učebný odbor inštalatér je trojročný. Žiaci sa učia aj montovať vodovodné rozvody, klásť a spájať potrubie pre studenú a teplú vodu, inštalovať ohrievače vody, montovať podlahové kúrenie, ústredné vykurovanie, zapájať jednoduché plynové spotrebiče a ostatné činnosti, aby z nich boli inštalatéri, ktorých nič neprekvapí.    

             

            Marta Kanalová

             

          • Beseda o knihe v čase

            22. 3. 2023

            Na tému kniha v čase bola zameraná interaktívna beseda s online kvízom pre žiakov v školskej knižnici. Konala sa 21. 3. pri príležitosti marca - mesiaca knihy. Prednášala Mgr. Viera Cirbusová, pracovníčka Knižnice Mateja Hrebendu v Rimavskej Sobote.

            Žiaci sa počas zaujímavej besedy  dozvedeli o tom, čo predchádzalo vzniku knihy, ako ju poznáme v dnešnej podobe. Mgr. Viera Cirbusová hovorila aj o prvých písacích materiáloch, nástrojoch i knižných formách - o zvitkovej, kódexovej knihe i význame vynálezu kníhtlače.

            „V minulosti neboli knihy dostupné širokej verejnosti ako dnes, a preto bola vzdelaná len určitá skupina ľudí. Knihy totiž vznikali pomaly, kým sa nevynašla kníhtlač,“ poznamenala Mgr. Viera Cirbusová, ktorá sa dotkla aj témy modernej e-knihy a audioknihy. Vývoj technológií priniesol to, že súčasným trendom sú online knihy.


            Marta Kanalová

          • Ročníková súťaž v účesovej tvorbe

            21. 3. 2023

            Kreativita a nápaditosť dominovala na ročníkovej súťaži v našom kaderníctve  v budove Junior Komplex-u. Zapojili sa do nej štyri žiačky II.P, ktoré študujú odbor kaderník.

            Súťažným účesom bol drdol. Na jeho vytvorenie mali 60 minút. Súťažiace mohli použiť podložku i rôzne ozdoby. Účes vytvárali žiačky na cvičných hlavách, aby mali všetky rovnaké podmienky.

            Majsterky OV Judita Kerekešová a Mgr. Janka Bendová hodnotili vypracovanosť účesu, jeho náročnosť, originalitu i celkový vzhľad. Ďalšou členkou poroty bola vyučujúca odborných predmetov Mgr. Anna Galambová i žiačky I.P z odboru kaderník.  

            Porota napokon rozhodla, že prvé miesto získala Eunika Filepová, druhé Nina Fazekašová a tretie Andrea Laliová. Mimoriadne ocenenie dostala Petra Bálintová.


            Marta Kanalová

          • Študentský parlament sa činí

            20. 3. 2023

            Majú za sebou množstvo akcií a pravidelne organizujú nové. Medzi najdôležitejšie patria kabu-prijímanie prvákov do cechu, Halloween, príprava vianočného programu, študentský ples či Valentín.

            Reč je o Študentskom parlamente, ktorý je súčasťou našej školy. Je to samostatný orgán s rôznymi právomocami. Reprezentuje žiakov a zastupuje ich záujmy.  Málokto vie, že sa vyjadruje aj k závažným skutočnostiam, vzťahujúcim sa k práci školy, rieši problémy a sťažnosti žiakov s vedením školy.

            „Každá trieda tu má svojho zástupcu. Predsedu a podpredsedu volíme každý školský rok v septembri,“ vysvetlila koordinátorka Študentského parlamentu Mgr. Žaneta Petiková.   

            Aké podujatia organizovali? Výlet do Banskej Štiavnice, kde navštívili Banku lásky, zdobili medovníky na burzu, zapojili sa do zbierky Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok, pomáhali Ukrajine. Podľa ročného obdobia zdobia študentský strom v oddychovej zóne, navštevujú aj kultúrne akcie, na ktoré ich pozve vedenie školy. 

            „Každý mesiac organizujeme nejakú akciu. Plánujeme jarné upratovanie ku Dňu Zeme, stavanie mája i záverečnú opekačku v júni pred letnými prázdninami,“ prezradila Mgr. Žaneta Petiková.

            Je dôležitý študentský parlament? Aký má význam jeho činnosť pre školu a žiakov? Na to nám odpovedali predsedníčka Tereza Miklovičová  a podpredseda Alex Székely z III.H.

            Tereza Miklovičová, III.H: „Študentský parlament je dôležitý pre žiakov z toho hľadiska, že sa môžu realizovať a zapájať do rôznych aktivít, vymýšľať rôzne aktivity. Podľa mňa je seba prezentácia veľmi dôležitá a myslím si, že presne to študentský parlament ponúka žiakom. To, že som jeho predsedníčkou pre mňa znamená, že si môžeme oživiť a spríjemniť štúdium na škole, slobodne vyjadrovať naše nápady, a že sú vypočuté aj hlasy študentov. Vždy, keď má niekto dobrý nápad, sa ho snažím potom podať profesorom alebo riaditeľovi školy.“

            Alex Székely, III.H: „Podľa mňa Študentský parlament je komunikačným mostom medzi vedením školy a žiakmi. Riaditeľ, zástupcovia a učitelia robia všetko pre to, aby sa študenti na škole cítili dobre. Som rád, že môžem spĺňať funkciu podpredsedu a snažím sa vypočuť čo najviac študentov a ich nápady skúsime realizovať.“


            Marta Kanalová

          • Pauzička- miesto oddychu

            17. 3. 2023

            Pohodlné vaky na sedenie, stolný futbal, knihy, časopisy – to všetko nájdete v oddychovej zóne v priestoroch našej školy. Žiaci ju nazvali „Pauzička“ a využívajú ju počas prestávok.  Funguje druhý školský rok.

            „Oddychovú zónu sme začali budovať v roku 2021 z rozpočtu školy. Miesto, kde by si žiaci mohli posedieť, porozprávať sa a nadviazať vzťahy aj iným spôsobom, sme plánovali vytvoriť už dlhšie,“ prezradila iniciátorka  projektu Mgr. Monika Slobodová. S estetickou stránkou jej pomohli kolegyne Mgr. Anna Galambová a Mgr. Žaneta Petiková.  

            V „Pauzičke“ je moderný nábytok, aby si mali kde študenti posedieť, ale aj stôl, keď si potrebujú niečo napísať. Nechýba ani hravá časť, na stene je študentský strom, na ktorom bývajú aj rôzne plagáty Študentského parlamentu. Podobné miesto s vakmi na sedenie vzniklo aj na treťom poschodí, čo bolo financované z prostriedkov Rodičovského združenia. Steny namaľovali žiaci.

            „Oddychové zóny plánujeme vytvoriť aj v iných častiach. Našim zámerom je, aby bola škola farebnejšia a zaujímavejšia pre žiakov,“ uzavrela Mgr. Slobodová.

            Marta Kanalová

          • Písomné maturity majú za sebou

            16. 3. 2023

            Skúšku dospelosti skladalo 29 našich maturantov z V. H (hotelová akadémia) a II. S (nadstavbové štúdium - spoločné stravovanie, vlasová kozmetika, podnikanie v remeslách a službách). Sprevádzala ju tréma, stres, ale to k takejto významnej životnej udalosti patrí.

            Písomné maturity odštartovali 14. marca. Tradične ich otvoril externý test a slohová práca zo slovenského jazyka a literatúry.

            Čo sa týka písomnej časti maturitnej skúšky, študenti si mohli vybrať zo štyroch tém:  1. V zime na vidieku (umelecký opis), 2. Bezpečne na sociálnych sieťach (výklad), 3. Hľadel/hľadela som ako vyoraná myš! (rozprávanie), 4. Má zmysel kandidovať do školského parlamentu? (diskusný príspevok). Vyžrebovali ich prostredníctvom živého vysielania v RTVS - v Rádiu Slovensko.

            V stredu, 15. marca písali maturanti externý test a slohovú prácu z vybraného povinného cudzieho jazyka, teda z nemčiny a angličtiny.

            Ako zvládli tieto náročné dni?

            Tereza Matušková, II.S: „Myslím si, že maturity prebehli v pohode. Spočiatku sme mali stresy, paniku, nervy, ale spoločnými silami sme to zvládli  a domov sme išli spokojní. Čo sa týka slohu zo slovenčiny, väčšina z nás si vybrala tretiu tému, rozprávanie.“

            Klaudia Kökényová,II.S: „Dalo sa, nemala som stres. Sloh bol v pohode, testy však boli náročnejšie.“

            Jakub Krahulec, V.H: „Bolo tam kúsok stresu, ale maturity neboli až také hrozné. Témy slohovej práce zo slovenčiny a literatúry boli fajn. Vybral som si rozprávanie, aj test sa dal zvládnuť.“

            Pavel Sendrei, V.H: „Témy na sloh zo slovenčiny boli veľmi dobré, test ťažký. Takmer dva roky sme boli doma kvôli covidu, mali sme dištančné vzdelávanie, takže nám mohli dať jednoduchšie testy.“ 



            Marta Kanalová

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje